Nagyvilág

A Brexit után már a Grexittől tartanak Athénban

A görög médiában szombaton megjelent beszámolók alapján a dél-európai országban attól tartanak, hogy a britek kilépése felgyorsítja a folyamatot, aminek a végén Görögországnak el kell hagynia az eurozónát.

A görög médiában szombaton megjelent beszámolók alapján a dél-európai országban attól tartanak, hogy a Nagy-Britanniának az Európai Unióból való kilépését (Brexit) eredményező népszavazás újra felszíthatja a Görögországnak az eurózónából való kizárásáról, egy esetleges Grexitről szóló vitát.

A félelmek alapját egy görög miniszter pénteki nyilatkozata képezi, amely a The Guardian című liberális brit lapban jelent meg. A névtelenül nyilatkozó politikus azt mondta, jelenleg az eddigieknél magasabb a Grexit valószínűsége.

Dimitrisz Mardasz görög külügyminiszter-helyettes gyorsan megpróbálta csillapítani a félelmeket. “A legkisebb összefüggés sem áll fenn a Brexit és a Grexit között” – szögezte le szombaton a Szkai görög televíziós csatornának adott interjúban.

Mardasz annak kapcsán is próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy egyes aggodalmak szerint a font gyengülése miatt visszaesés következhet be a brit vendégek görögországi utazásaiban. A dél-európai országba ugyanis Nagy-Britanniából érkezik a második legtöbb vendég, akik az elmúlt tíz évben több mint 16 milliárd eurót költöttek el ott. Mardasz kijelentette: “nem várunk sokkhatást a Brexit miatt, hiszen a font árfolyamában korábban is tapasztaltunk már gyengülést”.

Nagy-Britanniában a szavazók 52 százaléka június 23-án történelmi referendumon döntött az Európai Unióból való kilépés mellett.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik