Nagyvilág
This handout picture released by ITV shows Former Mayor of London and Conservative Party politician Boris Johnson, gesturing while representing the 'Leave' campaign during The ITV Referendum Debate in London on June 9, 2016
Brexit campaigners accused the government of trying to rig the EU referendum and threatened legal action on Thursday as former London mayor Boris Johnson squared up for the campaign's first TV debate. The two-hour debate is the second of ITV's major live event European Referendum programmes. / AFP PHOTO / Rex Features / Matt Frost / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ITV / REX / SHUTTERSTOCK / MATT FROST" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NOT TO BE USED AFTER JUNE 30, 2016

Brexit: Elmondjuk a legfontosabb tényeket, amiket mindenképp tudnia kell

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2016. 06. 24. 13:31

 • A csütörtöki népszavazáson a kilépés mellett szavazók nyertek 52-48 arányban.
 • Így Nagy-Britanniának ki kell lépnie az Európai Unióból.
 • De még nem igazán tudni, hogyan kellene is ezt csinálni. Több lehetőség van, de nem biztos, hogy lesz választásuk.
 • A brit tőzsde bezuhant, durvább volt az esés, mint az 1987-es fekete hétfőn. A font, és még a magyar forint is elkezdett gyengülni a hírre. Sőt, még a japán tőzsde, a Nikkei is 7 százalékpontot esett. A brit jegybank szerint fel vannak készülve, ennél sokkal durvább helyzetekre is.
 • David Cameron miniszterelnök lemondott. Októberig marad, akkor lesz pártkongresszus. A pártvezetésre többen is esélyesek, de Boris Johnsont emlegetik fő esélyesként.
 • A szavazás eredményének hírére Nicola Sturgeon, a skót első miniszter bejelentette, hogy amikor a skót függetlenségről szavaztak, sokan azért maradtak, mert az EU tagjai akartak maradni. A skótok most is a maradás mellett szavaztak, így ha Skócia nem lehet tagja az EU-nak, akkor új népszavazás lesz arról, hogy kilépjenek-e az Európai Unióból.
 • Észak-Írország is inkább a maradásra szavazott, és ők az egyetlen olyan brit tagállam, amelynek szárazföldi határa van másik EU-tagállammal. A Sinn Fein, az északír szélsőjobb egyből kijelentette, hogy a brit kormány ezzel elvesztette a jogát a kormányzásra az északírek felett. Még bármi lehet.
 • Az Európai Bizottság közölte, hogy a britek ne húzzák az időt, minél előbb adják be a hivatalos papírt arról, hogy ki szeretnének lépni.
 • Csakhogy ilyen hivatalos papír nem létezik. Azt sem tudni egyelőre, hogy kötelezi-e a népszavazás a brit kormányt, de az is lehet, hogy maga a népszavazás ténye már életbe léptette az alapjogi charta 50. cikkelyét, amely a kilépést szabályozza.
 • Közben a Munkáspártban sem egyszerű a helyzet. Két képviselő bizalmatlansági indítványt adott be Jeremy Corbyn pártvezető ellen. A kritika az, hogy Corbyn nem foglalt állást a kilépésről. Ő alapvetően mindig kilépéspárti volt, de a Munkáspárt fiatal bázisa inkább maradt volna.

Az élő közvetítésünket itt olvashatják. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.