A következő élő közvetítés része A vezetők már készülnek a britek nélküli EU-ra

Skót első miniszter: Ha Skócia nem maradhat az EU tagja, új népszavazás lesz a függetlenségről

Skócia nagy valószínűséggel újra kiírja majd a népszavazást a függetlenedésről, Nicola Sturgeon skót első miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a skótok akaratukon kívül szakadtak el a tegnapi eredmények hatására az Uniótól.

Továbbra is üdvözlünk titeket, ez a ti otthonotok, és örülünk a hozzájárulásotoknak.

Ezt mondta a Skóciában élő külföldieknek Nicola Sturgeon skót első miniszter a népszavazás utánról. Skócia szinte teljesen a maradás mellett szavazott.

Sturgeon szerint Skóciát az fenyegeti, hogy akarata ellenére veszik ki az EU-ból, amit ő elfogathatatlannak tart. Szerinte sokan a skót függetlenségi népszavazáson is azért szavaztak a maradásra, mert az EU tagjai akartak maradni. Most viszont megváltozott a helyzet.

A kabinet szombaton találkozik, hogy átbeszéljék a helyzetet.

Sturgeon azt mondta, minden lehetséges lépést megtesz, hogy Skócia az EU tagja maradjon. Ezt elmondta Cameronnak is, Skócia részt akar venni minden egyes tárgyalásban, és külön is tárgyalni fog az EU vezetőivel.

Szerinte azzal választották meg a kormányát, hogy ha jelentős vátozás van a körülményekben, akkor újabb népszavazás lehet. Ezért a népszavazás lehetősége továbbra is a tárgyalóasztalon van, de nem sietik el a döntést. Ha nem sikerül Skócia helyét a tárgyalások alatt megőrizni az EU-ban, új népszavazás lesz.

Szerinte sokan ma már máshogy szavaznának, mint 2014-ben, a függetlenségi népszavazás után szavaztak.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik