Külföld
Former King of Romania Michael I salutes the audience at the Elisabeta Palace in Bucharest on November 8, 2013. Michael of Romania (92) who was ousted as king in 1948 made one of his rarely public appeareance on the occasion of the Feast of the Archangels Michael and Gabriel, one of the most important Christian-Orthodox feasts. AFP PHOTO KARINA KNAPEK / AFP PHOTO / KARINA KNAPEK

Közintézményt csinálna a román kormány a királyi házból

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 18:45

A majdnem hetven éve elűzött Mihály király most is köztiszteletnek örvend, bár rossz egészsége miatt már lányát bízta meg, hogy képviselje őt a nyilvánosságban.

Autonóm közhasznú intézménnyé nyilvánítanák Romániában a királyi házat, és az állami költségvetésből fedeznék közéleti szerepvállalásának költségeit. A román kormány csütörtökön közvitára bocsátotta az erről szóló törvénytervezetet.

A tervek szerint a királyi ház feje közméltóságnak számítana, és a volt államfőket megillető havi juttatásban részesülne. A húszfős adminisztratív személyzet fizetését az állam állná, és 99 évre ingyenesen rendelkezésre bocsátanák székhelyként a bukaresti Erzsébet-palotát.

A törvénytervezet indoklása szerint a királyi ház az ország függetlenségének jelképes intézménye, kiemelkedő erkölcsi mérce, amely társadalmi megbecsülésnek örvend, és számos közhasznú kezdeményezésben vesz részt. Ugyanakkor a törvény nem adna előjogokat, és nem kérdőjelezné meg Románia államformáját sem, így nem ütközik az alkotmányba.

Az országban jelentős tekintélye van a 95 éves Mihály királynak, Románia 1947-ben elűzött volt uralkodójának, aki fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a kétezres években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jó részét.

Mihály király idén súlyos betegsége miatt végleg visszavonult a közélettől, és lányát, Margit trónörökös hercegnőt bízta meg azzal, hogy a korona őreként képviselje őt azokon a rendezvényeken, amelyeket a dinasztia és a modern román állam megalapításának 150. évfordulója alkalmából szerveznek. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.