Nagyvilág

Két amerikai kutatót mentettek ki a koromsötét Déli-sarkról

Biztonságban megérkezett Chilébe szerda este az a különleges repülőgép, amelynek mentőcsapata a déli félteke rendkívüli téli hidegében és sötétjében két beteg amerikai dolgozót szállított kórházba egy déli-sarki kutatóállomásról.

A földrajzi Déli-sarkon lévő Amundsen-Scott-kutatóállomás működtetője, az amerikai National Science Foundation (Nemzeti Kutatási Alap) a múlt héten döntött a két beteg kórházba szállításáról, a páciensek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy logisztikai területen dolgoznak. Betegségükről sem adott tájékoztatást az alapítvány szóvivője. Peter West azonban hangsúlyozta, hogy nem kockáztatták volna meg a téli repülést, ha a dolgozók élete nem lett volna veszélyben.

Február és október között általában nem repül gép az Antarktiszra a koromsötét és a hideg miatt.

A déli féltekén hétfőn volt a tél első napja, a nap ezután a Déli-sarkon nem kel fel egészen szeptemberig, a tavasz első napjáig. A kemény hideg hatással van a repülőgépek akkumulátorára, hidraulikájára és az üzemanyagra, amelyet felszállás előtt fel kell melegíteni.

Mentőgép a mentőgép mellé

A mentéshez két Twin Otter típusú gépet használtak, amelyek mínusz 75 Celsius-fokos hidegben is képesek repülni. A gépek kanadai állomáshelyükről indulva szálltak le Dél-Amerikában, innen repültek az Antarktisz szélén lévő Rothera brit kutatóállomásra.

Az egyik gép itt maradt, hogy folytatni tudja a mentést, ha a másik bajba kerül. Kedden úgy ítélték, a légköri viszonyok megfelelőek a felszálláshoz, így az egyik Twin Otter megtette a Déli-póluson található állomásig tartó több mint 2400 kilométeres utat. Innen indult vissza szerdán, fedélzetén a két beteggel a brit állomásra, ahonnan néhány óra pihenés után a chilei Punta Arenasba repültek.

A Rothera-állomáson mínusz 2,5 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodott, ami enyhe az Amundsen-Scott-kutatóállomáshoz képest, ahol a reggeli órákban mínusz 60 fokos a hideg. A téli időszakra – a később elszállított munkásokkal együtt – összesen 48-an rendezkedtek be az állomáson.

Punta Arenasból a két páciens olyan orvosi intézménybe kerül, ahol megkaphatja azt az ellátást, amit nem tudnak biztosítani az Amundsen-Scott-kutatóállomáson

– közölte az alapítvány, a pontos helyet azonban nem fedték fel. Az amerikai kutatóállomás 1957-ben épült, azóta modernizálták, kutatói jelenleg az atmoszférát és a sötét anyagot tanulmányozzák két rádióteleszkóppal. A kutatóállomáson eddig kétszer volt szükség téli mentőakcióra, mindkettőt sikerrel hajtották végre 2001-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik