Nagyvilág
388372 02: File Photo: The Aircraft And Crew Of The Twin Otter Arrive At The Nsf's Amundsen-Scott South Pole Station To Provide Medical Supplies April 24, 2001 For The First Part Of A Dangerous Mission To Rescue Dr. Ronald Shemenski Who Is Suffering From A Potentially Life-Threatening Gall Bladder Ailment. After Successfully Rescuing The Ailing American Doctor From The Icy South Pole, The Plane Then Brought Him To Safety In Punta Arenas, Chile, April 26, 2001.  (Photo By Getty Images)

Két amerikai kutatót mentettek ki a koromsötét Déli-sarkról

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 06. 23. 11:59

Biztonságban megérkezett Chilébe szerda este az a különleges repülőgép, amelynek mentőcsapata a déli félteke rendkívüli téli hidegében és sötétjében két beteg amerikai dolgozót szállított kórházba egy déli-sarki kutatóállomásról.

A földrajzi Déli-sarkon lévő Amundsen-Scott-kutatóállomás működtetője, az amerikai National Science Foundation (Nemzeti Kutatási Alap) a múlt héten döntött a két beteg kórházba szállításáról, a páciensek nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy logisztikai területen dolgoznak. Betegségükről sem adott tájékoztatást az alapítvány szóvivője. Peter West azonban hangsúlyozta, hogy nem kockáztatták volna meg a téli repülést, ha a dolgozók élete nem lett volna veszélyben.

Február és október között általában nem repül gép az Antarktiszra a koromsötét és a hideg miatt.

A déli féltekén hétfőn volt a tél első napja, a nap ezután a Déli-sarkon nem kel fel egészen szeptemberig, a tavasz első napjáig. A kemény hideg hatással van a repülőgépek akkumulátorára, hidraulikájára és az üzemanyagra, amelyet felszállás előtt fel kell melegíteni.

Mentőgép a mentőgép mellé

A mentéshez két Twin Otter típusú gépet használtak, amelyek mínusz 75 Celsius-fokos hidegben is képesek repülni. A gépek kanadai állomáshelyükről indulva szálltak le Dél-Amerikában, innen repültek az Antarktisz szélén lévő Rothera brit kutatóállomásra.

Az egyik gép itt maradt, hogy folytatni tudja a mentést, ha a másik bajba kerül. Kedden úgy ítélték, a légköri viszonyok megfelelőek a felszálláshoz, így az egyik Twin Otter megtette a Déli-póluson található állomásig tartó több mint 2400 kilométeres utat. Innen indult vissza szerdán, fedélzetén a két beteggel a brit állomásra, ahonnan néhány óra pihenés után a chilei Punta Arenasba repültek.

A Rothera-állomáson mínusz 2,5 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodott, ami enyhe az Amundsen-Scott-kutatóállomáshoz képest, ahol a reggeli órákban mínusz 60 fokos a hideg. A téli időszakra – a később elszállított munkásokkal együtt – összesen 48-an rendezkedtek be az állomáson.

Punta Arenasból a két páciens olyan orvosi intézménybe kerül, ahol megkaphatja azt az ellátást, amit nem tudnak biztosítani az Amundsen-Scott-kutatóállomáson

– közölte az alapítvány, a pontos helyet azonban nem fedték fel. Az amerikai kutatóállomás 1957-ben épült, azóta modernizálták, kutatói jelenleg az atmoszférát és a sötét anyagot tanulmányozzák két rádióteleszkóppal. A kutatóállomáson eddig kétszer volt szükség téli mentőakcióra, mindkettőt sikerrel hajtották végre 2001-ben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.