Nagyvilág

Elmaradt az izraeli és a palesztin elnök találkozója Brüsszelben

A várakozások ellenére mégsem jött össze a találkozó Reuven Rivlin izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök között csütörtökön Brüsszelben.

Diplomáciai források szerint a találkozót elsősorban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke erőltette az izraeli és a palesztin elnök között, akik felszólaltak az EP plenáris ülésén, miután külön-külön uniós vezetőkkel tárgyaltak a közel-keleti békefolyamat újraindításáról.

Az uniós parlament elnöke pozitív lépésnek tartotta volna a felek közti találkozót, ez azonban elmaradt, mert “nem egyezett a felek időbeosztása”.

A közel-keleti béketárgyalások legutóbbi fordulójának 2014-es összeomlása óta ez lett volna az izraeli és palesztin vezetők közötti legmagasabb szintű találkozó. A felek most egymást hibáztatják.

Abbász elnök bármilyen izraeli politikussal hajlandó találkozni, aki a béke megteremtésén dolgozik, de egy ilyen találkozó előkészítést igényel, és itt ez nem történt meg,

mondta egy palesztin diplomata. Hozzátette, a hasonló egyeztetések szervezését nem a médián keresztül kellene lebonyolítani.

Reuven Rivlin izraeli elnök azt nyilatkozta,

furcsának találom, hogy Mahmúd Abbász elnök újra és újra elutasítja az izraeli vezetőkkel való találkozókat.

Szerinte egyedül a felek közti közvetlen találkozók vezethetnek el a konfliktus megoldásához, nem pedig az Abbász – és az Európai Unió – által is támogatott nemzetközi fórumok.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik