Nagyvilág

80 kárpátaljai áldozata van az ukrajnai harcoknak

Heten lehetnek közülük magyarok.

A kelet-ukrajnai konfliktus során eddig 80 kárpátaljai katona veszítette életét – közölte Kárpátalja megye állami közigazgatási hivatala. A legutolsó áldozatot, egy 32 éves férfit csütörtökön temették el Ungváron.

69 elhunyt kárpátaljai katona az ukrán fegyveres erők, 5 a határőrség kötelékében, hat pedig önkéntes zászlóaljakban szolgált. A magyar nemzetiségű áldozatok számát hétre becsülik.

Az eddig lebonyolított hat mozgósítási hullám során háromezer főt hívtak be a hadseregbe Kárpátaljáról. A megyei hadkiegészítő parancsnokságon 1500 főt tartanak számon, akik eddig részt vettek a harcokban. A hazatértek közül eddig 38 főnek állapítottak meg hadirokkantsági ellátmányt.

Idén 282-en jelentkeztek szerződéses szolgálatra Kárpátaljáról, és 304 személyt hívtak be sorkatonai szolgálatra az előirányzott 334-ből. Egyelőre nem tervezik a mozgósítás következő szakaszának elrendelését.

Ungváron csütörtökön katonai tiszteletadás mellett kísérték utolsó útjára az 1984-es születésű Vaszil Vargát. A kétgyermekes férfit tavaly ősszel hívták be. Az 53-as gépesített dandár katonájaként Donyeck mellett, ellenséges aknatűztől vesztette életét két nappal ezelőtt. Egy hónapon belül ő volt a kelet-ukrajnai konfliktus negyedik kárpátaljai áldozata – írja az MTI.

Februárban az Index írt cikket az ukrajnai háború magyar áldozatairól. Ebben kilenc elesett magyarról számoltak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik