Nagyvilág

Megállapodtak a közös európai határőrségről

A tagállamok továbbra is megőrzik saját hatásköreiket, az új szerv akkor avatkozhat be, ha szükség van rá, és felkérik.

Megegyezés született a közös európai uniós határ- és parti őrség felállításáról az Európai Bizottság, az Európai parlament és a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács között. A megerősített uniós határőrizeti ügynökség már ezen a nyáron felállhat – közölte az Európai Bizottság.

A szervezet a bizottság szerint a „hiányzó láncszem” Európa külső határainak védelméhez, és azért szükséges, hogy az emberek az unióban továbbra is szabadon élhessenek és mozoghassanak, hogy a schengeni övezet pedig ismét rendesen működhessen, véget vetve az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzéseknek.

A leendő ügynökség egyesíti a meglévő Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre történő átcsoportosításáról, legfeljebb tíz napon belül.

A tagállamok továbbra is megőrzik hatáskörüket és szuverenitásukat határaik ellenőrzésére, szükség esetén azonban a határ- és parti őrség támogatást nyújthat számukra.

Az új ügynökségnek arra is joga lesz, hogy ha hiányosságot észlel, felszólítsa a tagállamokat a problémák megoldására, illetve közbelépjen, ha ez nem történik  meg időben. Megállapodás született arról, hogy összekötő tisztek felügyelik majd valamnennyi EU-tagállam külső határát.

Az ügynökség feladatai között szerepel a migrációs áramlások nyomon követése, a gyenge határőrizeti pontok azonosítása, valamint az, hogy válaszintézkedéseket hajtson végre, amikor az EU valamely külső határát veszély fenyegeti. Részt vesz az illegálisan érkezett menedékkérők visszaküldésében származási országukba, de nem vállal szerepet a tagországok közötti visszaküldési mechanizmusban. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik