Nagyvilág

Heteken belül tesztelhetik a Zika elleni vakcinát

Hosszú ideje vártunk, de most valóban úgy tűnik, elkészülhet az utóbbi idők egyik legveszélyesebb járványa elleni védőoltás. A bevezetés azonban még odébb lesz.

A Zika-járvány tavalyi, brazíliai kitörése elsőre nem tűnt akkora problémának. Aztán amikor a szakértők elkezdtek gyanakodni arra, hogy a betegség nem is annyira a felnőtteket, inkább  a magzatokat érinti, hatalmas lett az ijedtség. Később meg is találták a tudományos bizonyítékot arra, hogy a Zika valóban kisfejűséget okozhat.

Ezzel egy időben megkezdődött a verseny az ellenszer kifejlesztésére. Azóta több hír érkezett arról, hogy egyes tudósok közel járnak a védőoltás felfedezéséhez, azonban valódi siker eddig nem született.

Annyi hónap után az amerikai Élelmiszeripari és Gyógyszerészeti Hivatal végre megadta egy kutatócsoport számára az engedélyt az általuk kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésére. A tervek szerint a vizsgálat első fázisa néhány héten belül lezajlik, az eredmények pedig már idén meglehetnek.

A nem túl fantáziadúsan GLS-5700-nek elnevezett védőoltást két egészségügyi vállalat, az Inovio Pharmaceuticals és a GeneOne Life Science fejlesztette ki. A cégek úgy tervezik, hogy a vakcinát 40 egészséges felnőttön, azaz Zika-mentes alanyon tesztelik.

Ennek oka az, hogy a klinikai vizsgálat első lépésében arról kell száz százalékig megbizonyosodni, hogy az oltásnak nincsenek negatív hatásai. A fertőzött betegeken valószínűleg csak hónapok múlva próbálják ki az oltást, ekkor derül ki, mennyire hasznos valójában.

Egy esetleges siker hatalmas áttörés lehetne. A szakértők szerint azonban a hosszadalmas biztonsági eljárások miatt a működő védőoltás csak évek múlva válhat a megfelelő szervek által jóváhagyottá, és így nyilvánosan is elérhetővé. Ennek ellenére az új kísérletsorozat mégis fontos lépés afelé, hogy a jövőben kordában tartsuk ezt a veszélyes betegséget.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik