Nagyvilág

Saját kazettás bombáikat leplezték le az oroszok az állami tévében

Eddig tagadták, hogy használnának ilyen, a civil lakosságra is rendkívül veszélyes fegyvert.

Az orosz állami hírtelevízió, az RT olyan felvételeket sugárzott, amelyeken Szíriában bevetett orosz harci repülőgépek láthatóak kazettás bombával felszerelve.

A kazettás bombák rengeteg kisebb lövedéket szórnak szét nagy területen, így a nemzetközi szokásjog alapján tiltott fegyvernek minősülnek, hiszen a nem harcoló emberekre is rendkívül veszélyesek. 119 ország írta alá a kazettás bombák betiltásáról szóló egyezményt, de sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem csatlakozott ehhez. Ugyanakkor Oroszország mindezidáig tagadta, hogy ilyen fegyvert vetne be.

Június 18-án az RT beszámolót közölt Szergej Sojgu látogatásáról, melyet a védelmi miniszter Szíriában, a hmejmimi orosz támaszponton tett. A felvételen látható egy Szu-34-es vadászbombázó, illetve a szárnyára erősített lövedék, melyen az RBK-500 ZAB 2.5SZM felirat olvasható ki, ez pedig egy kazettásbomba-típus.

Az RT aztán előbb kivágta ezt a részt a YouTube-on közzétett anyagból, majd mégis visszatette a kivágott részeket.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov tavaly decemberben még azt is tagadta, hogy Oroszország légi bázist működtetne Hmejmimben. (Szabad Európa Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik