Nagyvilág

Megkezdődött a kínai kutyahús-fesztivál, macskák is vannak az étlapon

Sokszor a rendőrök szedik szét a helyieket és az állatvédőket.

A tiltakozások ellenére megkezdődött az idei kutyahús-fesztivál a dél-kínai Jülinben. Több tucatnyi vendéglőben szolgálják fel a lemészárolt kutyák húsát, amely azon túl, hogy a kegyetlenség szimbólumává vált, komoly egészségügyi kérdéseket is felvet a higiéniai hiányosságok miatt.

Az aktivisták sok állatot úgy próbáltak megmenteni, hogy megvásárolták, mielőtt a mészárszékre kerültek volna. A helyi lakosok viszont tiltakoznak, szerintük kívülállók akarják lerombolni a helyi tradíciót. Ugyanakkor a helyi önkormányzat próbál elhatárolódni a fesztiváltól, amelyen az önkormányzati dolgozóknak tilos részt venniük, és az engedélyek megvonásával a méretét is igyekeznek korlátozni. A vendéglőket arra kényszerítették, hogy falaikon belül tartsák meg a fesztivált, idén nem lehet látni szabadtéri kutyahús-fogyasztást.

Az esemény alatt mintegy tízezer kutyát ölnek meg. Egy helyi lakos arra panaszkodott, hogy az állatvédők teljesen lerombolják a kutyahús-fesztivál „jó hangulatát”. Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy ez a rendezvény semmiféle kulturális értéket nem képvisel. Sokszor a rendőröknek kellett beavatkozniuk a vitákba, mielőtt tettlegességig fajultak volna.

A fesztivál nemcsak az állatokkal szembeni kegyetlenség kérdését veti fel, hanem egészségügyi veszélyeket is rejt magában. Olyan betegségek terjedhetnek a kutyahús miatt, mint a férgesség, veszettség és a kolera.

Feltehetően a legtöbb kutya, amelyet Jülinben levágnak, lopott házikedvenc, vagy az utcákról összeszedett kóbor kutya, amelyeket ketrecekbe zsúfolnak és több ezer kilométeren át utaztatnak, gyakran élelem és víz nélkül. A fesztiválon macskákat is felszolgálnak, amelyek hasonló bánásmódnak vannak kitéve. (AJC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik