Nagyvilág

Erdogannak csak nem sikerült beperelnie az Axel Springer vezetőjét

Másodfokon is elutasították Németországban Recep Tayyip Erdogan keresetét, amelyet a török államfő az Axel Springer médiatársaság vezetője ellen nyújtott be, amiért kiállt az őt becsmérlő gúnyvers szerzője, Jan Böhmermann mellett.

A kölni felső bíróság megerősítette kedden a tartományi bíróság korábbi – májusban hozott – döntését, amelynek értelmében a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva első fokon elutasították Erdogan keresetét, és nem rendeltek el úgynevezett tiltó végzést Mathias Döpfner ellen. A török államfő számára az ügyben már csak egyetlen járható út maradt, az, hogy alkotmányos panaszt nyújt be, ám ez utóbbinak csak ritkán szoktak helyt adni.

Jan Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét. Döpfner áprilisban megjelentetett nyílt levelében azt írta, hogy Böhmermann verse “jól sikerült munka” és jót nevetett rajta, illetve azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

A török kormány áprilisban kezdeményezte a német kormánynál Böhmermann felelősségre vonását a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A kormány eleget tett Ankara kérésének, az ügy a mainzi ügyészséghez került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik