Külföld
nyemcov-gyilkosság (Array)

Orosz nyomozók: nem a Charlie Hebdo miatt ölték meg Nyemcovot

24.hu
24.hu

2016. 06. 20. 21:35

A meggyilkolt politikus lánya a nyomozás újraindítását kéri, mert a belügy kötelékébe tartozó személyek érintettsége is felmerült az ügyben.

Az orosz nyomozók megállapították, hogy nem azért ölték meg tavaly Borisz Nyemcov ellenzéki vezetőt, mert kiállt a Charlie Hebdo című lap mellett, amely karikatúrát közölt Mohamed prófétáról.

Az Orosz Nyomozó Bizottság szóvivője, Vlagyimir Markin azt mondta: az öt csecsen vádlott, Zaúr Dadajev, Sadid Gubasev, Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Anzor Gubasev „nyereségvágyból vagy megrendelésre, összeesküvés alapján, csoportosan” követte el a gyilkosságot. Legkevesebb 15 millió rubelt ígért nekik a szökésben lévő, ugyancsak csecsen Ruszlan Muhugyinov és mások – tette hozzá.

Két vádlott azt állította, hogy Nyemcovon bosszút álltak, amiért védelmébe vette a Charlie Hebdót, de a nyomozás ezt nem erősítette meg, ugyanis a szervezéshez már 2014 szeptemberében hozzáláttak, jóval azelőtt, hogy 2015. január 7-én terroristák megtámadták a francia szatirikus lap szerkesztőségét.

Nyemcovot 2015. február 28-ra virradóra több lövéssel ölték meg Moszkva belvárosában, a Kreml melletti Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A politikus épp hazafelé tartott ukrán barátnőjével.

Nyemcov a 2014-ben hatalomra került nyugatbarát ukrán vezetést támogatta, és adatokat gyűjtött az ukrajnai szakadárok oldalán elesett orosz katonákról. Megölése egy nappal előzte meg a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus ellen tiltakozó nagy ellenzéki megmozdulást Moszkvában, amelynek szervezője volt.

Április végén a meggyilkolt politikus lánya, Zsanna Nyemcova azt kérte, hogy indítsák újra és terjesszék ki az apja ügyében lefolytatott nyomozást. Azt kérte, hogy emeljenek vádat az orosz belügyi egységek kötelékébe tartozó, zömmel csecsenekből álló Észak zászlóaljban szolgáló Ruszlan Geremejev és fivére, Artur ellen is.

A hivatalos lakásnyilvántartásból kiderült, hogy Artur Geremejevé volt az a moszkvai ingatlan, amelyben a Nyemcov-gyilkossággal eddig megvádolt személyek laktak. Noha a nyomozás megállapította, hogy a gyilkossághoz köze lehet Alibek Gyelimhanovnak, az Észak zászlóalj parancsnokának, a csecsen belügy három munkatársának, valamint Szulejman Geremejev csecsenföldi szövetségi szenátornak is, őket nem vetették alá alapos kihallgatásnak, és nem folytattak le ellenük minden lehetőséget kimerítő nyomozást.

Zsanna Nyemcova azt is kérte, hogy ne válasszák le a nyomozásról a bűntény megrendelésével és megszervezésével vádolt Ruszlan Muhugyinov ügyét, aki ellen novemberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Muhugyinov ugyanis Ruszlan Geremejev sofőrje volt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.