Nagyvilág

Hatan meghaltak a mexikói tanártüntetésen

Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén, a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában.

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként

a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését,

valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét többek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel.

mexikó2

(mti)

A tüntetés azután fordult át erőszakba, hogy a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre.

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma, akik többnyire fiatalok voltak, és csupán kettejüknek volt köze a szakszervezethez. Az összecsapásokban ezenkívül megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint

a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget. 

Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője viszont azt mondta, hogy a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség őrizetbe vett 21 embert.

Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amelyen keresztül tüntetéseket finanszíroznak és saját zsebüket tömik, írja az MTI.

(kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik