Nagyvilág

Ez már maga a világbéke: kubai kávét árulnak az USA-ban

Újabb jelentős lépés jöhet Kuba és az Egyesült Államok kibékülésében, miután a svájci Nespresso bejelentette: ősztől kubai kávét forgalmaz az amerikai piacon, amely az embargó évtizedekig zárva volt minden kubai termék előtt. Először limitált kiadásban, Cafecito de Cuba néven jelenik meg a termék, amelyet boltokban, online és telefonon is értékesíteni fognak.

Guillaume Le Cunff, a Nespresso amerikai részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy nemcsak a gyors profit érdekli őket, hanem hosszú távra terveznek: folyamatosan biztosítani szeretnék a kubai kávé utánpótlását az amerikai piacon, és javítani szeretnének a kubai földművesek életkörülményein is.

Az Egyesült Államok fél évszázadon keresztül tartott fenn szigorú szankciókat a kommunista vezetésű Kubával szemben, így a szigetország híres termékei, a rum, a szivar és a kávé ki voltak zárva az amerikai piacról. A hidegháborús szembenállás 2014 végén kezdett enyhülni, Barack Obama amerikai elnök találkozott kubai kollégájával, Raúl Castróval. A kávéimportot lehetővé tevő rendelet idén lépett hatályba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik