Nagyvilág

ENSZ: minden percben 24 ember menekül el az otthonából

Túllépte a 65 milliót azoknak az embereknek a száma, akik otthonuk elhagyására kényszerültek – közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Már tavaly decemberben 65,3 millióan voltak, míg a 2014-es év végén még csak 59,5 millióan. A világszervezet történetében még sosem lépte át a menekültek száma a 60 milliót.

A főbiztosság sajtóközleménye szerint a növekvő szám mögött mély emberi szenvedés rejlik. Minden 113. embert elüldöznek otthonukból a konfliktusok, az erőszak és az emberi jogsértések. Még súlyosabban érzékelteti a helyzetet az, hogy minden percben 24 ember kénytelen ezek miatt menekülni.

A Jemenben kibontakozó humanitárius válság, az Észak-Nigériában tomboló erőszak és az állandósult kolumbiai káosz a belső menekültek számának növekedéséhez járult hozzá, a szíriai háború pedig a hazájukat elhagyó emberek számát gyarapítja. Szírek, afgánok és szomáliaiak teszik ki az összes menekülő több mint felét.

A menekültek legnagyobb részét – 86 százalékukat – a fejlődő országok fogadták be. Libanonban minden ezer lakosra 183 menekült jut, ez a legnagyobb arány a világon. Számszerűleg pedig Törökországban van a legtöbb menekült, két és félmillió ember.

Tavaly a világ menekültjeinek több mint fele gyermek volt. Összesen kicsivel több, mint kétszázezer ember térhetett haza, és az összes menekült 0,6 ezreléke telepedhetett le más országban.

Egyébként hétfőn, június 20-án van a menekültek világnapja, az ENSZ közgyűlésének határozata alapján. (NPR)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik