Nagyvilág

A törökök 2,7 millió szíriai menekültet fogadtak be

Összesen 2,7 millió biometrikus dokumentummal regisztrált szíriai előtt nyitottuk meg a szívünket, és ehhez adódnak hozzá az ide menekült irakiak és más országbeliek. Törökország több mint három millió embernek ad szállást, aki védelmet keres

– írta közleményében Veysi Kaynak miniszterelnök-helyettes.

Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) 26 táborban 265 ezer szíriait helyezett el. Aki ott lakik – sátrakban vagy előre gyártott házakban – ellátást, orvosi felügyeletet és tanulási lehetőséget kap. Gyakran munkát is vállalnak a környéken – írta a politikus.

Az viszont nem világos, hogy hatályba lépett-e már a szíriai menekülteket törökországi munkavállalásra feljogosító törvény, de aki a táborokon kívül él, sokszor szabálytalanul ugyan, de talál állást, vagy kisebb vállalkozásokba kezd. Ez utóbbi törvényes tevékenység.

A vasárnap közzétett adat mintegy 200 ezerrel nagyobb, mint a legutóbb, januárban közzétett szám (2 541 ezer). A növekedés annak ellenére következett be, hogy Törökország azóta hivatalosan nem enged be Szíriából menekülőket, és vízumot követel a harmadik országból érkező szíriaiaktól.

Az AFAD szerint tavaly júniushoz képest egymillióval nőtt Törökországban a regisztrált szíriaiak száma. A biometrikus dokumentum lehetővé teszi

  • a tartózkodást,
  • az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést és
  • az oktatási rendszerben való részvételt,

de ez utóbbi lehetőséggel kevés család él az eltérő nyelv miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik