Nagyvilág

Nem volt tettestársa Jo Cox gyilkosának

Vádat emeltek a férfi ellen, aki a gyanú szerint több lövéssel, majd késszúrással halálosan megsebesítette a brit képviselőnőt.

Tom Mair minden valószínűség szerint magányos elkövető, nincs tettestársa – közölte a rendőrség. A férfi saját választókerületében ölte meg a 41 éves, kétgyermekes Coxot. Amikor a képviselőnő kiszállt autójából, támadója vadászkéssel többször megszúrta, egy régi vagy házi készítésű pisztollyal többször rálőtt, majd megrugdosta földön fekvő áldozatát. Szemtanúk szerint közben a férfi azt kiáltotta, hogy “Britain first”, vagyis Nagy-Britannia a legelső, az ilyen nevű brit szélsőjobboldali csoport azonban elhatárolódott tőle.

A rendőrség tudatta: gyilkossággal, súlyos testi sértéssel, tiltott fegyverbirtoklással vádolták meg a merénylőt, akit még szombaton bíróság elé is állítanak.

Jelenlegi információink szerint elszigetelt, de célzott támadás érte Jót. Nincs arra utaló jel, hogy más is érintett lett volna a támadásban. Mindazonáltal azt is ki kell deríteni, hogy miként jutott a gyanúsított törvényellenesen lőfegyver birtokába.

Ezt mondta Nick Wallen rendőr-főfelügyelő. A hatóságok vizsgálják, hogy a gyanúsítottnak van-e kapcsolata szélsőjobboldali szervezetekkel, korábban kezelték-e mentális problémával.

A Southern Poverty Law Center amerikai civilszervezet úgy nyilatkozott, hogy Mair “az elmúlt évtizedek legveszélyesebb, erőszakos, amerikai neonáci csoportosulásának”, a szélsőjobboldali National Alliance-nak a támogatója volt. A központ több nyugtát is közzétett, amelyek szerint Mair 1999 és 2003 között több könyvet vásárolt a National Alliance-tól, köztük a Lőpor és robbanószerek vegytana és a Rögtönzött lőszerek kézikönyve címűt is. A nyugtákon Mair lakcíme áll. Emellett “egyik első előfizetője és támogatója volt” egy apartheid-párti, a feketék elkülönítését támogató dél-afrikai kiadványnak is.

Testvére szerint voltak mentális problémái, de korábban nem volt erőszakos. A férfit szomszédai visszahúzódó kertészként írták le.

Amikor megláttam a tévében a fényképét, hogy ő a gyanúsított, azt mondtuk a feleségemmel, hogy ez felfoghatatlan. Itt a helyiek közül, akiket ismerek, ő lett volna az utolsó, akiről ezt el tudom képzelni.

Ezt mondta David Hallas, Mair egyik szomszédja.

Jo Cox meggyilkolása megdöbbentette az Egyesült Királyságot, ahol jövő csütörtökön tartanak népszavazást az ország uniós tagságáról. A munkáspárti politikus a bennmaradás elkötelezett híve volt. Meggyilkolása miatt mind a bennmaradást, mind a kilépést támogató tábor felfüggesztette kampányát. David Cameron konzervatív miniszterelnöke bejelentette: a parlament alsóháza hétfőn rendkívüli ülésen emlékezik meg az ellenzéki Jo Coxról, aki korábban segélyszervezeteknek dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik