Nagyvilág

Tíz halott egy terrorellenes bevetésen Dagesztánban

Orosz kommandós alakulatok egyszerre három helyen is lecsaptak feltételezett terroristákra. A halottak mellett hat sebesült katona is van az értesülések szerint.
A többségében muszlimok lakta Észak-Kaukázusban gyakoriak az összecsapások a biztonsági erők, illetve a bűnbandák és az iszalmista szélsőségesek között.

Utóbbiak a térségben egy Moszkvától független “emirátus” létrehozásáért harcolnak.

Egy német lap áprilisi cikke szerint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet is megvetette lábát a térségben, és a létrehozandó ottani emirátus “vetélytársa” akar lenni. A cikk szerzője, Friedrich Schmidt rámutat arra, hogy bár február közepén és március végén is voltak halálos kimenetelű, az IÁ által vállalt merényletek Dagesztánban, az elmúlt két évben a korábbiakhoz képest csökkent az erőszakos cselekmények áldozatainak száma az Észak-Kaukázusban. A számok azonban még így is riasztóak:

2014-ben 341 halottat tartottak nyilván, a következő évben 209-et.

Moszkvai biztonsági szolgálatok becslései szerint több mint 2000 orosz állampolgár csatlakozott az IÁ-hoz Szíriában és Irakban. Attól tartanak, hogy a visszatérő dzsihadisták merényleteket követhetnek el.

A Szovjetunió összeomlását követően Oroszország a Dagesztánnal szomszédos Csecsenföldön az 1990-es években két háborút is vívott szakadárok és vallási szélsőségesek ellen.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik