Nagyvilág

Beperelték a Facebookot a párizsi merényletek áldozatának hozzátartozói

Szerintük a közösségi oldalaknak köszönhető az Iszlám Állam felfutása.

Beperelte a Facebookot, a Twittert és a Google-t a tavaly novemberi párizsi merényletek egyik áldozatának családja. Nohemi Gonzalez hozzátartozói szerint a közösségi szolgáltatók technikai segítséget nyújtanak az Iszlám Államnak.

Az elhunyt kaliforniai egyetemista családja azt szeretné elérni, hogy bíróság mondja ki: a tech-cégek megsértik az Egyesült Államok terrorellenes törvényeit. Kártérítést is követelnek.

„A vádlottaknak éveken át tudomásuk volt arról, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet a közösségi hálózataikat használja a szélsőséges propaganda terjesztésére, a finanszírozás előteremtésére és új tagok toborzására” – áll a keresetben.

A Google úgy reagált: világos szabályzatuk van, amely tiltja a terrorista tevékenységet, az erőszakra való uszítást, és a felhasználóik által megjelölt tartalmakat azonnal eltávolítják. A terrorszervezetekhez köthető, vagy a többszörösen szabálysértő felhasználókat törlik.

A Facebook azt közölte, hogy náluk nincs helye a terrorizmust népszerűsítő és pártoló tartalmaknak, és eltávolítják ezeket, ha tudomást szereznek róluk. A hatóságokkal is felveszik a kapcsolatot, ha fenyegetést tapasztalnak.

A Twitter egyelőre nem reagált.

A kereset ugyanakkor arra mutat rá, hogy a tech-cégek visszautasították az amerikai kormány és a közvélemény kéréseit arra vonatkozóan, hogy szüntessék be a terroristáknak nyújtott szolgáltatást. A közösségi oldalak nélkül nem lett volna lehetséges az Iszlám Állam robbanásszerű növekedése – áll a dokumentumban. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik