Nagyvilág

Orlandói merénylet: Mark Zuckerberghez fordult a merényletet vizsgáló bizottság

Több bejegyzést is nyilvánosságra hoztak a merénylő Facebook-oldalairól.

Több Facebook-bejegyzésben támadta az Egyesült Államokat és a Nyugatot a vasárnap hajnali orlandói terrortámadás elkövetője. Az amerikai szenátus belbiztonsági bizottsága Mark Zuckerberghez, a Facebook elnök-vezérigazgatójához fordult, hogy segítsen feltárni a merénylő online tevékenységét.

Omar Mateen számos posztját nyilvánosságra hozták, de a bizottság vezetője nem árulta el, hogyan jutottak hozzá ezekhez. Ron Johnson annyit mondott, hogy ezeket a munkatársai gyűjtötték össze. Öt különböző, a merénylőhöz köthető Facebook-fiókot találtak.

Az egyik bejegyzésben Mateen azt írta: „az igazi muszlimok soha nem fogadják el a nyugati civilizáció mocskos szokásait”. Egy másikban az Iszlám Állam elleni harc miatt dühösen kikelt magából, és Amerikát hibáztatta „ártatlan férfiak és nők haláláért”. Közvetlenül a terrorakció előtt pedig azt követelte, hogy Amerika és Oroszország hagyja abba az Iszlám Állam bombázását.

A Facebook egyelőre nem kommentálta a bizottsági felkérést. Az FBI munkatársa szerda este sajtótájékoztatón fordult a nyilvánossághoz, mindenkitől azt kérve, segítsék a nyomozást információkkal, hogy teljes képet alkothassanak arról, hogy a merénylő mit és miért követett el. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik