Nagyvilág

Az ukrán legfőbb ügyészség szerint terrorcselekmény volt a munkácsi lövöldözés

munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)
munkacsi-harcok(960x640).jpg (Array)
Az ukrán legfőbb ügyészség befejezte a tavaly nyári munkácsi lövöldözés vizsgálatát, és terrorcselekménynek minősítette a Jobboldali Szektor (PSZ) tagjai által kirobbantott fegyveres összecsapást - adta hírül csütörtökön az Ukrajinszki Novini ukrán hírügynökség.

A jelentés szerint az ukrán legfőbb ügyészség befejezte a PSZ négy tagja ellen a múlt év júliusában Munkácson történt lövöldözés ügyében folytatott nyomozást, amelynek anyagát átadta a kijevi Pecserszk kerületi bíróságnak. A vizsgálat során összegyűjtött anyag 38 kötetet tesz ki.

A hírügynökség birtokába jutott bírósági dokumentum szerint a legfőbb ügyészség megállapította, hogy a múlt nyáron a PSZ tagjai Munkácson az Antaresz sportklubnál és a Csap-Kijev autóút város melletti szakaszán, a Narodna elnevezésű benzinkút környékén

lőfegyverek, közte gránátok és gránátvetők használatával terrorcselekményt hajtottak végre.

Az ukrán törvények értelmében a 2016. május 31-én lezárult nyomozás anyagával megismerkedhetnek a bűnügyben érintett felek, de ezt a lehetőséget mind a gyanúsítottak, mind az ügyvédeik visszautasították. Ezért a legfőbb ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy szabjon határidőt a védelem számára a nyomozati anyag megismerésére. A taláros testület helyt adott a kérésnek, és június 22-ig engedélyezte az ügyvédeknek és védenceiknek az akták tanulmányozását.

Munkácson 2015. július 11-én három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt a PSZ szélsőséges fegyveres szervezet tagjai és Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrsége között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A konfliktusban a PSZ 12 tagja vett rész, akik közül ketten életüket vesztették a lövöldözésben, kettő megadta magát, kettőt elfogtak, hatan pedig máig szökésben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik