Külföld
SHANGHAI, CHINA - JUNE 14: (CHINA OUT) Foreigners and public hug to mourn the Orlando nightclub shooting victims at a bar on June 14, 2016 in Shanghai, China. At least 50 people were killed and 53 others wounded, including a police officer, early Sunday in the shooting at the popular gay nightclub Pulse in Orlando, Florida, the United States. The incident is considered as the deadliest mass-shooting in American history, surpassing the death toll of 32 in the 2007 shooting at Virginia Tech. Toronto Mayor John Tory said the nightclub shooting is a "tragedy of unbelievable proportions." Authorities has identified the shooter as 29-year-old Omar Mateen, who was a security guard, the divorced father of a 3-year-old and, in school, someone who acted "dorky", and also was an extremist whose outspoken interest in terrorism twice put him on the FBI's radar screen. President Barack Obama addresses the attack at the White House and American flag has been lowered to half-staff at the White House and all other government buildings. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

Mikor tanulja már meg a világ, hogy nem lehet azért lelőni vagy felrobbantani valakit, mert nem értesz vele egyet?

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2016. 06. 15. 19:09

Ahogy telnek a napok, úgy látnak napvilágot az újabb és újabb fejlemények az orlandói vérengzés kapcsán. Vasárnapra virradó hajnalban ötven embert lőttek le egy melegbárban, azóta kiderült, maga az elkövető, Omar Mateen is meleg volt.

Az egész világot megrázta a brutális vérengzés, ugyanis ez volt az Egyesült Államok történetének eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő lövöldözése. A brutális támadás miatt jelenleg az egész világ a muszlimokról, a terrorizmusról és a fegyvertartás okozta problémákról beszél. Megszólalt Donald Trump és Kósa Lajos is a témában, de szerencsére voltak, akik velük ellentétben értelmes mondanivalóval kommentálták az eseményeket.

Például ők.

Egy ember lövöldözik, utána hatszázan segítenének

John Oliver, a Last Week Tonight műsorvezetője minden héten félórás műsorral jelentkezik, amiben a legaktuálisabb közéleti témákkal foglalkozik, úgy, hogy végigneveted azt a 30 percet, majd úgy állsz fel a képernyő elől, hogy na, ma is tanultam valamit.

Ezen a héten például az amerikaiak nyugdíjbiztosításáról volt szó, ami persze, mindennek hangzik, csak érdekesnek és viccesnek nem. Na, de nem ez a lényeg most, hanem az, hogy a főcímdal felcsendülése előtt John Oliver bejelentkezett, és alig két percen keresztül beszélt az Orlandóban történtekről.

Mivel a műsort alig egy nappal a lövöldözés után forgatták, nem meglepő, ha a műsorvezető annyit tudott mondani elsőre, hogy tudja, hogy még rengeteg részlet derül majd ki, de egyelőre

ez egyszerűen fáj.

John Oliver beszél arról, hogy mennyire ismerős lehet ez a fájdalom, gondoljunk csak a tavalyi párizsi terrortámadásra, ahol a merénylők célba vettek mindent, ami annyira csodálatos Párizsban. Éttermeket, koncertet, kultúrát. Orlandóban pedig egy bár volt a célpont, a városban, ami a világ “vidámpark-központja”. Nem véletlenül, hiszen annyi vidámparkot létesítettek a városban, hogy arra a kikapcsolódás, a szórakozás központjaként asszociálnak szerte a világon. John Oliver azt mondja, a támadó célpontja éppen az volt, ami annyira csodálatos Amerikában.

Majd szóba kerül ez a Twitterre feltöltött videó, ami azt az elképesztő mennyiségű embert mutatja, akik épp azért állnak sorba, hogy vért adhassanak a sérültek segítésére.

Több mint hatszázan voltak. Azt ugyan hozzá kell tennünk, hogy egy Amerikában is érvényes szabályozás miatt meleg férfiak nem adhatnak vért. De ez a több száz ember itt, és a sok segíteni vágyó másik a világ minden táján mutatja, hogy a segíteni akarás és az összefogás még mindig fölényben van a terroristákkal szemben.

Különbözőek vagyunk, és?

Egy másik amerikai népszerű talkshow, a The Tonight Show házigazdája, Jimmy Fallon sem hagyhatta szó nélkül az eseményeket.

Jimmy Fallon a videó elején arról beszél, ez volt a legtöbb emberéletet követelő terrortámadás Amerikában a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás óta. Tudja, hogy még frissek az események, és nehéz még bármit reagálni, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az egész világ Amerika reakciójára kíváncsi most.

Ez az ország annak a nyomán született, hogy tudtuk, nem értünk egyet mindenben. Egy toleráns, szabad nemzet vagyunk, ami bátorítja a vitát, a szabad gondolkodást, és azt, hogy te döntesz abban, miben hiszel

– mondja megrendülve a műsorvezető.

Jimmy Fallon arról beszél, hogy ő mint friss apuka nem tudja, hogyan beszél majd erről a gyerekeivel, mit mond majd nekik.  Azt mondja, talán ez az egész egy lecke mindannyiunk számára, hogy támogassuk egymást, fogadjuk el, ha valamiben különböző a másik.

Kissé feldúlva beszél arról, mennyire nincs rendben az, hogy

ha valaki nem úgy él, ahogy te szeretnéd, akkor egyszerűen lelövöd vagy felrobbantod.

Jimmy Fallon azt taglalja,

elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy elfogadjuk, hogy nem egyezik mindenben a véleményünk másokkal. És ez rendben van. Erre épült Amerika. Arra, hogy kiállhatunk, elmondhatjuk a véleményünket, úgy, hogy nem büntetnek meg érte. Úgy, hogy más nem gúnyolódik rajta. Vagy úgy, hogy nem öl meg miatta egy ismeretlen.

Fallon zárásként azt teszi hozzá, ebben a történetben csak egy rossz fiú volt. Mindig több jó lesz, mint gonosz.

Szeretem a barátaim és a szüleim. Ja, és majdnem megöltél

A népszerű közszereplőkön kívül pedig kisemberek is hangot adtak gondolataiknak a merénylet kapcsán. A 21 éves Alejandro Francisco nyílt levelet írt az orlandói lövöldözőnek.

Egy fiatal meleg fiú vagyok. New Jersey-ben születtem és Orlandóban nőttem fel. Szeretem a barátaim, szeretem a szüleim, félig Puerto Rico-i, félig dominikai vagyok. 21 éves vagyok és vasárnap hajnali kettőkor majdnem elvetted az életem

– indul a levél.

NEW YORK, NY - JUNE 14: Attendees listen to speakers at a memorial gathering for those killed in Orlando at Grand Army Plaza on June 14, 2016 in the Brooklyn borough of New York City. Forty-nine people were killed when a gunman opened fire at a gay nightclub in Orlando. It was the deadliest mass shooting in U.S. history.   Spencer Platt/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SPENCER PLATT
Fotó: Europress

A fiú azt írja, néhány pillanattal azután, hogy elmentek a helyszínről, lövéseket hallottak a klubból.

Megpróbáltátok lemészárolni azt a dolgot, amit sosem vehettek el a közösségünktől. Sose vehetitek el tőlünk a szeretetet. Arra gondolok, ahogy Eddie üzeneteket írt édesanyjának a mosdóból, hogy mennyire szereti. Eddie nem élte túl. De a szeretet igen.

Itt olvasható az egész levél.

Elbújni? Fenét, felvállalni

És amikor mindenki azt gondolná, hogy ezután a lövöldözés után mindenki megijed majd, fülét farkát behúzza és próbálja elrejteni, ha más valamiben, úgy tűnik, nem ez történik.

A színésznőt, Mara Wilsont, például arra sarkallták az orlandói események, hogy bevallja, biszexuális.

Wilson kettesnek vallja magát azon a Kisney-skálán, ahol a nulla a teljes mértékben heteroszexuális, a hatos pedig a homoszexálist jelenti.

ORLANDO, USA - JUNE 14: A mother and daughter pay their respects at a makeshift memorial for the victims of the Pulse nightclub shooting in Orlando, USA on June 14, 2016. Samuel Corum / Anadolu Agency
Fotó: Europress

Legyen az népszerű tv show házigazda, színésznő hétköznapi fiatal, az Orlandóban történtek mindenkit érintenek. Lehet a fegyvertartás szigorításáért lobbizni, lehet a muszlimokat okolni. Lehet gyűlöletet kelteni, félelmet szítani, kirekeszteni.

Kérdés, hogy elérünk-e ezzel bármit.

Amíg Moszkvában letartóztatnak egy meleg párt, amiért meg akartak emlékezni a vérengzés áldozatairól, addig biztosan van még tennivaló.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.