Külföld

Rendszeres vendég volt a melegbárban az orlandói terrorista

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 06. 14. 07:46

Omar Mateen, az orlandói tömegmészárlás elkövetője a 49 halálos áldozatot követelő támadás előtt többször járt a Pulse nevű melegbárban, rendszeresen böngészett kifejezetten a homoszexuálisoknak szóló közösségi oldalakat.

Két újság is, a Los Angeles Times és az Orlando Sentinel is a tragédia szemtanúival, illetve a melegek orlandói közösségeinek tagjaival készített interjúkat, a megszólaltatottak elmondták, hogy Mateen legalább tucatszor vendégeskedett a Pulse bárban, többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg.

Amikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré változott.

Az egyik klubtag, Ty Smith, aki szerencséjére szombaton éjjel nem volt ott a lövöldözés helyszínén, azt mondta:

Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy otthon nem ihat, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról,

A Pulse bár a tragédia napján, Europress

Chris Callen a CNN esti műsorában arról számolt be, hogy Mateen az elmúlt három évben rendszeresen, havonta egyszer vagy kétszer járt a klubba. Mindkét riportalany elmondta, hogy már jó ideje megszakították a kapcsolatot Mateennel, nem is álltak szóba vele, mert amikor egyszer egy vallási tartalmú megjegyzést tettek, Mateen kést rántott elő. Szerencsére nem használta. A klub harmadik tagja szerint Mateen néhányszor férfitársaságban érkezett a szórakozóhelyre.

Az orlandói homoszexuális közösség több tagja is arról számolt be, hogy Mateen rendszeresen jelen volt az egyik közösségi portálon is, ahol nemegyszer dehonesztáló megjegyzéseket tett.

Disneyland ellen is

Ismeretlen szövetségi forrásokra hivatkozva a People Magazin azt írta, hogy Mateen terrorakcióra készülhetett az Orlandóban lévő Disneyworld szórakoztató-komplexum egyik parkjában. Ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, vizsgálják az ügyet.

Az FBI azt is közölte, hogy szisztematikusan átvizsgálják a férfi mobiltelefonjának híváslistáját és a számítógépén található adatokat.

A Disney-szórakoztatópark vezetői mindenesetre átadták az FBI-nak a biztonsági kamerák felvételeit, s egyúttal szigorították a biztonsági intézkedéseket a komplexum egész területén.

Jelentették a munktársai

Közben a Vice beszélt Omar egyik munkatársával, a G4S biztonsági cégnél dolgozó Daniel Gilroyjal, aki állítja, jelentette a férfi agresszív viselkedését és homofóbiáját, de semmi következménye nem volt.

Zavart volt és instabil. Már akkor arról az emberölésről beszélt – mondta.

Az utolsó üzenet

A 25 éves Amanda Alvear is a Pulse-ban bulizott a tragédia estéjén, folyamatosan posztolt a Snapchatre. Egyik barátja nézte az üzeneteket és arra lett figyelmes, hogy Amanda azt mondja, „lőnek”.

A barátja megpróbálta felhívni a nőt, de már nem érte el.

A szovjetek elől

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR riporternője, Jackie Northam hétfőn felkereste Mateen apját is. A férfi – aki az 1980-as szovjet megszállás után menekült el Afganisztánból -, különböző dokumentumokban és televíziós adásokban “az ideiglenes afgán kormány” vezetőjének adja ki magát, s ezekben a tévéműsorokban – fiához hasonlóan – nyilvánvalóvá tette a tálibok iránti rokonszenvét. Mateen nemcsak alkalmi vendége volt televíziós műsoroknak, hanem saját tévés talk-showja volt, amelyben rendszeresen a tálibokat dicsérte.

Közben Amerika megmozdult, és óriási együttérzésről tett tanúbizonyságot. Huszonnégy óra alatt másfélmillió dollár gyűlt össze adományokból az áldozatok családjainak megsegítésére. Orlando mellett több amerikai nagyvárosban békés felvonulásokat tartottak a terror ellen, és közös imákat rendeztek az életben maradtak felépüléséért és a tömegmészárlás áldozatainak lelki üdvéért.

A Washingtonban tartózkodó dalai láma – aki egy konferenciára érkezett a szövetségi fővárosba – csöndes imával emlékezett meg a tragédia áldozatairól.

A Fehér Ház bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök várhatóan csütörtökön a floridai Orlandóba látogat.

(Gawker, BuzzFeed, Vice)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.