Nagyvilág

Európa szerint az Iszlám Állam a legnagyobb fenyegetés

Az Iszlám Államot tartják a legnagyobb fenyegetésnek az európaiak, ezt követi a klímaváltozás, a gazdasági bizonytalanság és a menekültek, derül ki a Pew Research Center amerikai közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A most közzétett kutatás szerint a felmérésben részt vevő tíz európai országból kilencben a megkérdezettek többsége – például a spanyolok 93 és a franciák 91 százaléka – az Iszlám Államot tartotta a legnagyobb fenyegetésnek.

A Pew Research Center munkatársai a válaszok nagy részét áprilisban rögzítették, egy hónappal azt követően, hogy az Iszlám Állam terroristái több mint harminc ember halálát okozó merényleteket követtek el a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a belga főváros egyik metróállomásában.

Az egyetlen ország, ahol a globális gazdasági bizonytalanságot nagyobb fenyegetésként értékelték, mint az Iszlám Államot, az évek óta mély gazdasági válságba süllyedt Görögország volt. A válaszadók 95 százaléka vélekedett így.

Lengyelországban a megkérdezettek 73 százaléka vélte úgy, hogy a polgárháborúba süllyedt Szíriából és Irakból érkező menedékkérők nagy száma fenyegetést jelent, miközben a németeknek és a svédeknek csupán 31 és 24 százaléka minősítette jelentős kockázatnak a bevándorlókat. Ez annak fényében lehet különösen meglepő, hogy Európában a lakosság arányában ez a két ország fogadta be a legtöbb menekültet.

A válaszadóknak átlagosan mintegy harmada vélte úgy, hogy az Oroszország és Európa közötti feszültségek és Kína világhatalommá válása fenyegetést jelentenek az egyes európai országokra. Lengyelország e tekintetben is kivételt jelentett, ott a válaszadók 71 százaléka tekintett Oroszországra jelentős veszélyforrásként.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik