Nagyvilág

Esküt fogadott az Iszlám Államnak a rendőrparancsnok gyilkosa

Az áldozatok hároméves gyermeke végignézte a gyilkosságot, sokkos állapotba került.

Három hete fogadott esküt Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam vezetőjének az az iszlamista francia, aki keddre virradó éjszaka halálra késelt egy rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.

Francois Molins párizsi főügyész keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a támadó erről a túszdráma közben beszélt a tárgyalóknak. A 25 éves Larossi Abballa azt is tudta, hogy az áldozata rendőr, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbant mindent, ha a kommandósok bemennek a házba. A támadó elmondása szerint az Iszlám Állam azon felhívásának tett eleget, amelyben a terrorszervezet kérte a tagjait, hogy „saját otthonaikban végezzenek hitetlenekkel”.

Molins megerősítette: az elkövetőnek volt egy listája célpontokról, amelyekben személyeket, illetve foglalkozásokat jelölt meg. Ezt a listát a nyomozók megtalálták a kettős gyilkosság helyszínén. Ezen kívül három mobiltelefont és három kést találtak, az egyik véres volt. A gyilkosságot a férfi a két áldozata hároméves gyermekének jelenlétében tette, aki sokkos állapotba került. A gyermek sértetlen, de jelenleg kórházban ápolják.

A francia állampolgárságú Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba. Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönre ítélték, amelyből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját ezért lehallgatták. A rendőrség azonban nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra vagy erőszakos cselekményekre készülne. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik