Külföld
Atlanta, 2016. június 13.
Gyászolók virrasztással tisztelegnek a floridai Orlandóban történt lövöldözés áldozatai elõtt Atlantában 2016. június 12-én. A Pulse Orlando melegbárban lövöldözõ és túszokat ejtõ, afgán szülõktõl New Yorkban született 29 éves Omar Mateent korábban lelõtték az épületet megrohamozó rendõrök. A vérengzés legkevesebb ötven halálos áldozatot és ötvenhárom sebesültet követelt. (MTI/AP/Atlanta Journal-Constitution/Branden Camp)

Terrorszervezet tagjai is vásárolhatnak fegyvereket Amerikában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 13. 08:48

Omar Mateen nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, korábban Ron Hooker, az FBI floridai regionális vezetője azt mondta, munkatársai 2013-ban és 2014-ben kihallgatták a férfit. Első alkalommal munkatársai jelentették be a rendőrségen, mert a munkahelyén radikálisnak ítélt kijelentéseket tett. Az FBI azonban nem talált arra utaló nyomot, hogy Mateennak kapcsolatai lettek volna dzsihadista terrorszervezetekkel.

Egy évvel később arról faggatták, hogy ismerte-e Moner Mohammed Abusalhát, azt az amerikai öngyilkos merénylőt, aki 2014-ben egy robbanóanyagokkal megrakott teherautóval nekihajtott az egyik kormányzati épületnek Szíriában. Kiderült, hogy Mateen és Abusalha ugyan ismerte egymást, de csak futólag, és semmiféle kapcsolat nem volt köztük. Az FBI nem tartotta megfigyelés alatt Mateent.

A Washington Post cikke szerint a hatályos szövetségi törvények szerint nem kizáró ok a fegyvervásárláskor, ha valaki terrorszervezet tagja.

Kizáró ok csak az, ha valakit korábban elítéltek, drogproblémái vannak vagy családon belüli erőszak elkövetője.

A WP szerint 2004 és 2014 között összesen 2233 alkalommal próbáltfegyvert vásárolni olyan, aki az FBI szerint gyanúsítható terrorizmussal összefüggő kapcsolatokkal, 91 százalékban sikerült is neki.

Kiemelt kép: az áldozatokra emlékeznek, MTI/AP/Atlanta Journal-Constitution/Branden Camp

(Washington Post)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.