Külföld

Szíriában elkövetett gyilkosságok miatt indult per Belgiumban

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 13. 13:54

Szíriában elkövetett gyilkosságok miatt kezdődött per hétfőn Belgiumba a dzsihadista Sharia4Belgium nevű terroristacsoport hat tagja ellen, jelentette internetes oldalán, ügyészségi információkra hivatkozva a La Libre Belgique című belga napilap.

Az antwerpeni bíróság elé állt Hakim Elouassaki, aki azzal dicsekedett el telefonban barátnőjének 2013 januárjában, hogy megölt egy embert Szíriában. A fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével öt társának kilétére és az általuk elkövetett gyilkosságokra is fény derült.

Hakim Elouassaki egyedül állt a bíróság elé, mivel öt társa még Szíriában van. Ő azért tért vissza Belgiumba, hogy súlyos, gránátrepeszek ejtette fejsebeit gyógyíttassa. Hazatérésekor állítólag elismerte a gyilkosságot, de később visszavonta vallomását.

Öt társa – Houssien Elouassaki, Tarik Taketloune, Nabil Azahaf, Zakaria Asbai és Magomed Saralapov – váltságdíjért elkövetett emberrablás, fogva tartás és egyelőre azonosítatlan (keresztény vagy síita) személyek meggyilkolásának vádjával kapott idézést a brüsszeli bíróságra.

Az egyik vádlott testvére – maga is korábbi szíriai harcos -, Elias Taketloune a rendőrségnek elmondta, hogy a váltságdíj összege akár 70 ezer euró (mintegy 22 millió forint) is lehet. Ha családtagok nem hajlandóak fizetni, akkor fejbe lövik vagy lefejezik a fogvatartottat.

Elias Taketloune azt is elárulta, hogy Houssien Elouassaki mutatta meg neki elsőként mobiltelefonján a kivégzést, ahogyan egy síita férfit saját kezűleg fejez le. A felvétel részleteit az egyik flamand televízió is bemutatta, nagy visszhangot váltva ki Belgiumban.

A La Libre Belgique arról is beszámolt, hogy terroristacsoportban való részvétel vádjával további két gyanúsított Brüsszelben állt bíróság elé hétfőn. A guantánamói börtönt is megjárt, az afganisztáni tálibokkal és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatba került Moussa Zemmourit és Soufian Abar Huwarit tetten érték, miközben hangtompítós fegyverekkel felszerelve megpróbáltak behatolni a belgiumi Antwerpenhez tartozó Hoboken egyik lakóházába 2015 júliusában.

A lakásban a rendőrök 70 ezer eurónyi (mintegy 22 millió forint) készpénzt találtak; a lap információi szerint az összeg Szíriában harcoló vagy oda készülő belga dzsihadisták támogatását szolgálta volna.

A Politico hétfőn megjelent írása szerint katonák járőröznek Brüsszel utcáin a muzulmán böjti időszak, a ramadán ideje alatt megnövekedett terrorveszély miatt.  A különleges alakulat emberei egy korábbi – lehetséges támadásra utaló – figyelmeztetés nyomán elsősorban az iskolák, a kórházak, a labdarúgó Európa-bajnokság szurkolói által látogatott teraszos bárok és más, tömegeket vonzó rendezvények környékén teljesítenek szolgálatot.

A Politico szerint az országban továbbra is hármas, “súlyos” fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, a terrortámadás veszélye “lehetséges és valószínű”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.