Nagyvilág

Középiskolásként ujjongott szeptember 11-én az orlandói mészáros

Diáktársai visszaemlékezése szerint nagyon fellelkesítette a merénylőt a World Trade Center elleni terrortámadás, az osztálytársai meg is akarták verni.

Ahogy vélhetően sok más intézményben, úgy Floridában, a Martin Megyei Középiskolában is döbbenten tapadtak a diákok a tévékészülékekre 2001. szeptember 11-én. Az akkori tanulók között volt valaki, akit egyáltalán nem ráztak meg a történtek – ujjongani kezdett a terrortámadásról szóló közvetítés láttán.

Ő volt Omar Mateen, aki 15 évvel később az Egyesült Államok történetének legvéresebb fegyveres merényletét hajtotta végre. A visszaemlékezők pedig az osztálytársai, akik a vasárnapi orlandói merénylet után felvették egymással a kapcsolatot.

Robert Zirkle arról beszélt: Mateen nagyon izgatott volt, és nagyon mókásnak találta, hogy ledöntötték az ikertornyokat. „Repülőgéphangokat adott ki, és úgy csinált, mintha egy épületnek csapódna” – mondta.

Fogalmam sincs, hogy azért csinálta ezt, mert otthon ezt látta, vagy csak fel akarta hívni magára a figyelmet, mert amúgy nem sok barátja volt.

Zirkle azt is felidézte: szeptember 11-ig aránylag jóban voltak Mateennel, bár nem voltak közeli barátok. 2001. szeptember 11. után azonban a későbbi merénylő egészen máshogy kezdett viselkedni.

Egy másik volt osztálytárs arra emlékezett vissza, hogy a terrortámadás napján Mateennel együtt felküldték az igazgatóhoz. Őt azért, mert elaludt az órán, és pont arra ébredt fel, hogy a tévé mutatja, hogy emberek ugrálnak ki a World Trade Centerből, és elkáromkodta magát. Mateen viszont sokkal keményebbet mondott: „Ezt érdemli Amerika” – jelentette ki.

A többi diák nagyon mérges lett Mateenre, úgy kellett kikísérni az iskolából, mert a többi srác meg akarta verni. Később is nekimentek, amikor azzal próbálta etetni a többi diákot, hogy Oszama bin Laden a nagybátyja. Végül a fiút ki is rúgták az intézményből. (Washington Post / Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik