Nagyvilág

Pénzért kellett volna azt hazudnia, hogy a bolíviai elnök házasságon kívüli gyermeke

Letartóztattak Bolíviában öt embert, akik azt akarták elhitetni, hogy él Evo Morales házasságon kívül született, ám korábban halottnak hitt gyermeke.

A gyanúsítottak azt ígérték egy szegény családnak, az egykori szerető, Gabriela Zapata rokonainak, hogy fizetik fiúk teljes taníttatását, egy darab földet vesznek neki és 15 ezer dollárt adnak a szülőknek, ha a gyermek az elnök “törvénytelen” fiának adja ki magát.

Ramiro Guerrero főállamügyész sajtótájékoztatón jelentette be az “összeesküvés” leleplezését, amely újabb drámai fordulatot jelent a dél-amerikai ország első indián elnökének apasági botrányában.

Az 56 éves Evo Morales áprilisban DNS-tesztnek vetette alá magát, miután 28 éves exbarátnője apasági keresetet nyújtott be ellene, azt bizonygatva, hogy 2005-től 2007-ig tartó kapcsolatuk idején fogant közös gyermekük nem halt meg röviddel a születése után, mint azt korábban állította, hanem él.

Grabriela Zapata elutasította, hogy DNS-tesztnek vesse alá magát és a bíróságon bemutatott fiatal fiút, azzal az ürüggyel, hogy az orvosok meghamisíthatják a laboreredményt.

A bíróság májusban arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték Morales apaságára, illetve a fiú létezésére, az ügyészség pedig a hét végén közölte, hogy az elnök összeesküvés áldozata lett exbarátnőjéhez közelálló személyek részéről.

A letartóztatottak között vannak a Morales fiának mondott gyermek szülei is. Az őrizetbe vett személyeket emberkereskedelemmel, összeesküvéssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják.

Nemrég a február óta pénzmosás és sikkasztás gyanújával letartóztatásban lévő Gabriela Zapata is bevallotta, hogy Evo Moralestől született fia 2009-ben elhunyt.

A nőt azzal vádolják, hogy befolyásával visszaélve “zsíros” üzleteket kötött az állammal egy kínai nagyvállalat helyi vezetőjeként.

Evo Morales, a radikális latin-amerikai baloldal képviselője 2006-ban került hatalomra a szegény néprétegek és az ország lakosságának többségét alkotó indiánok támogatásával. Az ország első indián elnöke nem házas, de van egy lánya és egy fia két különböző kapcsolatából.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik