Nagyvilág

Másolatokra cserélik Athén oszlopait

Biztonságba helyezik és másolatokra cserélik le az athéni köztéri szobrok jelentős részét, mert elszaporodott a vandalizmus és a színesfémtolvajlás az utóbbi időben a görög fővárosban.

Jorgosz Kaminisz főpolgármester bejelentése szerint az athéni közterületeket díszítő 201 szoborból a tolvajok miatt 49 bronzszobrot kell eltávolítani és másolattal helyettesíteni veszélyes elhelyezkedése miatt.

A döntést azután hozták, hogy a múlt hónapban feltételezett színesfémtolvajok öt 20. századi író, illetve költő bronz mellszobrát lopták el a Városi Kulturális Központ udvaráról, és vandálok megrongáltak egy márványszobrot a Nemzeti Régészeti Múzeum közelében.

A színesfémtolvajok egyre több csatornafedelet is ellopnak.

Az elmúlt hat évtizedben Athénban 11 szobrot loptak el tolvajok. További 12 szobrot maguk a hatóságok távolítottak el, hogy biztonságos helyre vigyék őket.

A görög főváros köztéri szobrai közül 120 készült bronzból és 81 márványból.

A “sebezhetőnek” talált félszáz szobor egy részét védett helyen, az önkormányzat épületeiben, például a Városi Galériában helyezik el és másolattal helyettesítik eredeti helyén, más részét védett közterületre helyezik át.

A főpolgármester nagyobb rendőri jelenlétet is kért a frekventált belvárosi közterületeken, de még nem kapott kielégítő választ a rendőrségtől.

Kiemelt kép: Europress, Michelangelo Dávid-szobra pedig nem Görögországban, hanem Olaszországban látható, de elég jól néz ki, ezért választottuk ezt képnek.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik