Nagyvilág

Dízelbotrány: ellenőrzésbe kezdenek a németek

Saját mérési technológiát és eszközöket vet be a német közlekedési felügyelet a járművek károsanyag-kibocsátási értékeinek ellenőrzésére, értesült a dpa hírügynökség vasárnap a német szövetségi közlekedési minisztériumtól.

A KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) német szövetségi közlekedési felügyelet 330 ezer eurót fordít két mobil mérőállomás beszerzésére, amelyekkel az utakon ellenőrizheti majd a járművek emissziós értékeit. A PEMS (Portable Emission Measurement System) mérőállomások előreláthatóan az idén ősszel kerülnek “bevetésre” az utakon.

A KBA mérőpadokkal felszerelt saját laboratóriumot is kap az emissziós értékek mérésére. A laboratórium üzembe helyezésének időpontja még nem ismert. A közlekedési minisztérium a KBA saját mérési kapacitásának éves üzembentartási költségét tízmillió euróra becsüli. A KBA eddig a Tüv és a Dekra szolgáltatásait vette igénybe a mérések elvégzésére.

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter a drogtesztekhez hasonló szúrópróba szerű emissziós mérések bevezetését tervezi a közutakon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik