Nagyvilág

Napok kérdése, és megdőlhet az ISIS egyik legfontosabb bázisa

Három kilométerre megközelítették az iraki különleges erők az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt álló, Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa központját – közölte pénteken az iraki offenzíva parancsnoka.

A város déli Suháda negyedében tartózkodó Abdel-Vahháb asz-Szaadi tábornok, a művelet parancsnoka közölte, a város felszabadítását célzó, több mint két hete indított offenzíva jól halad. Elmondta: az ISIS a városon kívülre akarta vinni a harcot, aminek az lett a vége, hogy az iraki erők nyolc nap alatt elfoglalták a jelenleg irányításuk alatt lévő területeket.

Szaadi szerint napok kérdése, és eljutnak a város szívéig.  A tábornok elmondta azt is, hogy az ostrom kezdete óta több mint 500 dzsihadista halt meg.

A főleg szunniták lakta Fallúdzsa visszafoglalása az egyik legnehezebbnek ígérkező feladat az iraki kormányerők számára. A város már a 2003-as amerikai invázió óta kormányellenes harcosok fontos bázisa a síita többségű országban.

A Norvég Menekültügyi Tanács szerint Fallúdzsa peremkerületeit eddig 20 ezer civil hagyta el, a városban így is több tízezer polgári lakos rekedt. Beszámolók szerint egyes dzsihadisták is menekülőre fogták, a várost elhagyó civilek közé vegyülve próbálnak kijutni az ostromlott városból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik