Nagyvilág

Magányos farkas terroristáktól tartanak a német hatóságok az Eb alatt

Terrorakcióról nincs tudomásuk a hatóságoknak, ugyanakkor az úgynevezett magányos farkasoktól tartanak.

A német hatóságok szerint önállóan és egyedül tevékenykedő terroristák, úgynevezett magányos farkasok is végrehajthatnak támadásokat a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) – írta a Der Spiegel.

A német hírmagazin szombati számában megjelenő beszámolóból előzetesen ismertetett részletek szerint a rendőrség és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) a terrorveszélyt erősítő tényezőként tartja számon, hogy az Eb egybeesik a ramadánnal, a muzulmán böjti hónappal. Ez a körülmény lejjebb helyezheti a terrorcselekmények elkövetésétől visszatartó “gátlásküszöböt” – áll a BfV egy belső elemzésében.

Aggodalomra ad okot az is, hogy egy iszlamista propagandamagazin, amely közel áll az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez, ismét az egyszerű eszközökkel kivitelezhető kisebb merényleteket dicsőíti. Ilyen támadásokat gyakran spontán módon, hirtelen felindulásból követnek el magányos farkasok, ezért megakadályozásuk igen nehéz.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) is arra figyelmeztet egy elemzésében, hogy egyedül tevékenykedő terroristák követhetnek el támadásokat. Magányos farkasok bármikor lecsaphatnak, és a tavaly novemberi párizsi merényletsorozathoz hasonló koncentrált akciókkal is számolni kell a BKA szerint.

Az Eb ideje alatt Franciaországban és Németországban is nagy a terrorveszély, azonban konkrét támadás előkészületeiről nincsenek információk – írta a Der Spiegel a BKA helyzetjelentése alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik