Nagyvilág

Kukáznak a venezuelaiak, hogy ne haljanak éhen

A nyomort előidéző kormány továbbra is hatalomban van, és azzal próbálja enyhíteni a helyzetet, hogy a városokban is kertészkednek.

Egyre többen túrják a kukákat Venezuelában ennivaló után kutatva – számol be az AP hírügynökség. A korábban egy pékségben dolgozó Julio Noguera egy halom penészes krumpli között kutatva azt mondta: ha nem csinálná ezt, éhen halna. De már egyetemisták, nyugdíjasok, sőt, korábban a középosztályhoz tartozó emberek is csatlakoztak a guberálókhoz, akiknek életszínvonalát lenullázta a három számjegyű infláció és az élelmiszerhiány.

Már 2014-ben is a venezuelaiak 52 százaléka tengődött a létminimum alatt, mostanra arányuk elérte a 76 százalékot. Kukoricalisztet vagy főzőolajat éppenséggel most is vehetnek olcsón az emberek a hatósági árszabályozás miatt, de a gyümölcs és a zöldség már megfizethetetlen luxusnak számít.

Vannak, akik saját maguknak gyűjtenek, de olyanok is akadnak, akik a kukából kimentett élelmiszerek eladásából próbálnak némi pénzre szert tenni. Venezuela egykor az egyik leggazdagabb dél-amerikai országnak számított, most viszont az ott élők közel felének a napi háromszori étkezésre sem telik.

Bár a helyzetet a katasztrofálisan rossz politika idézte elő, a kormány az ellenzéket hibáztatja, amely szerintük gazdasági háborút szított, hogy elűzze a hatalomból Nicolas Maduro elnököt. A helyzetet azzal próbálják enyhíteni, hogy még a városokban is minden talpalatnyi földet megpróbálnak élelmiszertermelésre hasznosítani. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik