Nagyvilág

Kormánypropagandára figyelmeztetnek az orosz műsorújságokban

Az egyik állami hátterű tévé durván nekiment egy helyi lapnak, erre reagáltak.

Különös figyelmeztetés jelent meg az orosz regionális lapokban: a tévéműsort tartalmazó oldalaikon kormánypropagandára figyelmeztetik az olvasóikat. „Legyen óvatos! Az NTV csatornán riportnak álcázott, eltorzított információkat vagy propagandát láthat” – áll az újságokban.

A Független Regionális Kiadók Szövetségének tagjai azért szálltak szembe az állami televízióval, mert az egyik jakutszki hetilapot durván megtámadták. Egy „leleplező” riportot sugároztak arról, hogy a Jakutszk Vecsernij külföldi bankoktól kapott hitelt a 2000-es években. A lap erre úgy reagált: ez soha nem volt titok, és egyébként is régóta visszafizették az egészet.

Úgy vélik, a Kreml az NTV-t használja politikai ellenségeinek lejáratására. Több, a csatornán bemutatott anyag szolgált már büntetőügyek alapjául, amelyeket ellenzéki politikusok ellen indítottak.

A tévé elleni kezdeményezéshez csatlakozó egyik lap, a Gorodszkije Vesztyi főszerkesztője azt mondta: a riport semmibe vette az újságírói etikát. Az, hogy egy lap kiadásához hitelt vesznek fel, az egész világon bevett szokás – magyarázta. „Szeretném emlékeztetni az NTV-nél dolgozó kollégáinkat, hogy ők a Gazpromtól kapnak pénzt. Ezek szerint egyesek kaphatnak pénzt, mások pedig nem?” – tette fel a kérdést.

Az Omutnyinszkije Vesztyi főszerkesztője azt mondta: attól, hogy csatlakoztak a kezdeményezéshez, még nem tartják magukat a politikai ellenzék részének, helyi lapként regionális problémákkal foglalkoznak. Ez az ügy viszont a kollégáik melletti kiállásról szól.

Az NTV honlapján „vágott vissza” a lapoknak, az ő figyelmeztetésükhöz hasonlóan azt írta ki: „egyes regionális lapokban tévéműsornak álcázott, hamis információkat láthat”. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik