Nagyvilág

Van egy város, ahol minden pasinak három nője van

A Kína déli részén fekvő Dongguan városban élő férfiak számára az a természetes, hogy minimum három barátnőjük van, el sem tudják képzelni az életüket másképp.

Fotó: People's Daily
Fotó: People’s Daily

Nem egy ősi hagyományokon alapuló szokásról van szó, a „többnőjűséget” a modern kor hozta magával. Az egész azzal kezdődött, hogy az erősen iparosodott város gyárai elkezdtek olcsóbb, női munkásokat alkalmazni a férfiak helyett.

A kis kereset is több a semminél: a fiatal lányok áramlani kezdtek a városba, míg az állás nélkül maradt férfiak lassanként elvándoroltak. Azok, akik viszont maradtak, hamarosan észrevették, hogy a munkásnők a pasikkal is úgy vannak, mint a fizetéssel: a magánynál még egy olyan férfi is jobb, akin osztozni kell. Még akkor is, ha még pénzelni is kell. A poligám együttélésnek az is kedvez, hogy az albérletek viszonylag drágák, így jobban megéri, ha többen vesznek ki egy lakást.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Bár a kínai pártlap, a Peoples Daily Kína szégyeneként mutatja be a helyzetet, és sokan megvetéssel tekintenek Dongguanra, a helyiek már megszokták, teljesen normálisnak érzik az életformájukat.

Egy Li Bin nevű férfi azt mondta, az ő három barátnője közül az egyikkel együtt él, a másodikkal együtt jár, a harmadiknak pedig a szeretője. Azt mesélte, utóbbit úgy ismerte meg, hogy gyakran látta az otthonához közeli gyár környékén szomorkodni. Odament hozzá kicsit beszélgetni, és a lány hamar a tárgyra tért: mi lenne, ha együtt járnának. A férfi azt mondta, sajnálja, de két barátnő mellett nem jut ideje egy harmadik kapcsolatra is, mire a lány maga ajánlotta, hogy akkor legyenek csak alkalmi szeretők.

Fotó: People's Daily
Fotó: People’s Daily

A város tele van szép és fiatal munkáslánnyal, akikkel könnyen ki lehet jönni, akkor miért csinálnánk másképp?” – kérdezi egy másik férfi, akinek ugyancsak három barátnője van. Majd hozzáteszi, hogy egyetlen lánnyal lenni, valóságos szégyen, a többiek kinevetik a monogám férfiakat. „Mivel a lányok mind nagyon fiatalok, megengedhetik maguknak, hogy néhány évig ilyen kötetlenül éljenek, aztán ha eljön az ideje, hazamennek, férjhez mennek, és tisztes asszonyok lesznek” – mondta.

A városban maradt férfiak sokkal könnyebben találnak három barátnőt, mint egy állást, a barátnőik pedig mind szeretnének a kedvenccé, az első számúvá válni, így egyre több a kitartott férfi a városban. A pasiknak kérniük sem kell, a lányok általában boldogan adják nekik havi átlag 2000 jüanos (kb. 80 ezer forintos) fizetésük egy részét.

Bár a jelenség Dongguanra a legjellemzőbb, egyre több ipari városban üti fel a fejét Kínában. A központi kormányzatnak egyelőre nincs ötlete a megoldásra.

(Daily Mail)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik