Nagyvilág

Tüntetés volt az olaszországi menekülttáborban, ahol egy csendőr lelőtt egy menekültet

Csütörtökön körülbelül száz afrikai férfi tüntetett a dél-olaszországi San Ferdinando kisváros polgármesteri hivatala előtt, mert előző nap egy olasz csendőr lelőtte a helyi menekülttábor egyik lakóját. Zavargások voltak egy másik közeli bevándorlótáborban is.

Az afrikai bevándorlók végigvonultak San Ferdinando főutcáján egészen a városházáig. Azt skandálták, hogy Rasszista Itália! és Igazságot! A helyszíni újságíróknak elmondták, hogy nem akarnak háborút, hanem dolgozni és enni akarnak. Hangsúlyozták, hogy az olasz hatóságoknak “békét kell teremteniük, nem pedig gyilkolniuk”. A tüntetőket a rendőrség kísérte.

A tíz kilométerre levő Rosarno bevándorlótáborában az éjszaka hulladéktárolókat gyújtottak fel. San Ferdinando és Rosarno táborát is az olasz csendőrség páncélos járművei vették körbe. Reggio Calabria prefektusa csütörtökön a helyi hatósági erők vezetőivel sürgősségi tanácskozást tart a szerinte “migrációs vészhelyzet” megoldására.

A tiltakozást egy 24 éves, az afrikai Maliból érkezett bevándorló halála okozta. Az afrikai férfi San Ferdinando táborában összeverekedett egyik társával. A helyszínre kiérkező csendőrök fellépésére az afrikaiak először dobálni kezdték őket, minden kezük ügyébe kerülő tárggyal. Az egyik csendőrnek eltört az állkapcsa, a másikat az arcán és a szemén sebesítették meg. Amikor az egyik afrikai férfi kést rántott elő és a csendőrre támadt, a csendőr fegyverrel válaszolt és rálőtt az afrikai férfira, aki a helyszínen meghalt. Az olasz ügyészség vizsgálatot indított, de az illetékes ügyész máris önvédelemnek minősítette a csendőr reakcióját. A tábor lakói szerint az afrikai fiatalember ittas volt, és nem kés, hanem körömvágó olló volt nála. Más beszámolók szerint az afrikai férfi és a csendőr egyedül volt a tábor egyik sátorában, ezért senki sem látta, pontosan mi történt.

Calabriának ebben a térségében több ezer idénymunkás dolgozik a narancs- és zöldségültetvényeken. Akár napi tizenöt órát is dolgoznak, három eurós órabérért. Dél-Olaszországba érkező menekültekről van szó, akiknek többsége semmilyen azonosító dokumentummal nem rendelkezik. Maguktól állított sátortáborokban élnek. A olasz szakszervezetek többször igyekeztek fellépni az általuk “rabszolgamunkának” nevezett foglalkoztatás ellen, eddig sikertelenül.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik