Nagyvilág

Trump most tényleg rendesen beletenyerelt

A már majdnem egy éve tartó kampányának talán legnagyobb hibáját követte el Donald Trump. A republikánus elnökjelölt ellen saját pártjának vezéralakjai keltek ki, „rasszista” kijelentése miatt.

A tankönyvi definíciója a rasszista kijelentésnek.” Nem, ezt nem egy demokrata, liberális politikus mondta Donald Trump legutóbbi nyilatkozatairól, hanem a legmagasabb hatalmi pozícióban lévő republikánus politikus, Paul Ryan, a képviselőház elnöke. És nem volt egyedül. Szerdán újabb és újabb republikánus képviselők és szenátorok keltek ki saját pártjuk elnökjelöltje ellen, miután Trump kijelentette: egy szövetségi bíró azért elfogult vele szemben, mert mexikói származású.

A milliárdos üzletember ugyan már februárban is azzal támadta a csalással vádolt Trump Egyetem elleni perrel foglalkozó Gonzalo Curiel bírót, hogy „mexikói származása” miatt nem pártatlan vele szemben, akkor nem okozott felháborodást. A kijelentést elnyomta az abban az időben nagy sebességre kapcsolt előválasztás. Amikor azonban május 27-én egy kaliforniai kampányrendezvényen újabb hosszas támadást indított a bíró ellen, a sajtó és az emberek már jobban figyeltek.

Trump több mint tíz percen át támadta a bírót, kijelentve, hogy „nagyon ellenséges” vele szemben, közölve a hallgatósággal, hogy a „Barack Obama által kinevezett” bíró „gyűlöli Donald Trumpot”. Majd mintegy mellékesen hozzátette: „úgy tudjuk mexikói”. Az utalás egyértelmű volt: a „mexikói” bíró a származása miatt ellenséges a republikánus elnökjelölttel szemben, hiszen Trump a Mexikóból érkező illegális bevándorlás megállítását kampánya egyik központi üzenetévé tette.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A bíró elleni kijelentése az elkövetkező napokban folyamatosan téma volt az amerikai sajtóban, de igazán nagy felháborodást csak azután okozott, hogy csütörtökön a Wall Street Journalnak adott interjújában már nem csak utalgatott, hanem egyenesen kijelentette: Curiel a származása miatt képtelen pártatlan döntés hozni az ügyében. Trump kijelentett, hogy teljesen összeférhetetlenség áll fent, csak azért, mert a bíró „mexikói”.

Itt kell megjegyezni, hogy a bíró nem mexikói, hanem amerikai. Curiel Indiana államban született, mexikói bevándorlók gyermekeként, akik még jóval a születése előtt megkapták az amerikai állampolgárságot (hamarabb, mint Trump édesanyja, aki skót bevándorló volt). Mielőtt bíró lett volna, szövetségi ügyészként dolgozott Kaliforniában, ahol pont a mexikói drogkartellek elleni harcával szerzett nevet magának (egy időben mexikói bérgyilkosok vadásztak rá, és mindenhova testőrökkel járt), és egyébként egy republikánus politikus, Arnold Schwarzenegger nevezte ki először bírónak.

Bár lehet, hogy Trump úgy érezte, nem volt semmi komoly gond azzal, amit a bíróról mondott, a republikánus politikusok már egészen más véleményen voltak. A Journalnak adott interjúja után ugyanis egymás után estek neki a milliárdos üzletembernek, és még azok a képviselők és szenátorok sem tudták megvédeni, akik egyébként támogatják elnökjelöltségét. Trumpot egymás után szólították fel arra, hogy vonja vissza kijelentését, és kérjen bocsánatot, valamint, hogy fogja vissza magát, ha nyerni akar a novemberei elnökválasztáson. A párt több meghatározó politikusa pedig közölte: ezek után mégsem támogatják Trump elnökjelöltségét.

Kedden Paul Ryan házelnök is megszólalt az üggyel kapcsolatban, és – alig pár nappal azután, hogy hosszas gondolkodás után végül beállt a Trump-támogatók sorába – egy sajtótájékoztatón „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte a bíró elleni támadást, ami úgy jellemzett, mint „tankönyvi példája a rasszista kijelentésnek”. Így sikerült olyan helyzetbe kerülnie, hogy egy olyan embert támogat elnökjelöltnek, aki szerinte is rasszista kijelentéseket tesz.

Különösen azok a szenátorokat és képviselőket hozta nehéz helyzetbe, akik kemény újraválasztások elé néznek. Ők most kénytelenek veszélyes kötéltáncot bemutatni: egyrészt nem állhatnak ki Trump mellett, mert azzal elűzhetik maguk mellől a győzelmükhöz elengedetlen független és spanyolajkú szavazókat, de nem is támadhatják erősen Trumpot, mert az ő szavazóira is szükségük van.

Közben a háttérben egymás után jelentkeztek be Trumpnál vezető republikánus politikusok, hogy ráébresszék: a bíró elleni támadással túl messzire ment, és tűzoltásra van szükség. Ezek hatására Trump kedden ugyan kiadott egy közleményt, de abban nem kért bocsánatot kijelentése miatt, és nem is vonta egyértelműen vissza azt. Csak amiatt sajnálkozott, hogy „félremagyarázták”, ami mondott, és kijelentette: teljesen jogosan kérdőjelezi meg, hogy fair döntésre számíthat. Majd azzal zárta, hogy többet nem akar foglalkozni a kérdéssel.

Ez a „nem bocsánatkérés” nem igazán elégítette ki a republikánusok egy részét, és újra megerősödtek az elmúlt hetekben elnémult Trump-ellenes hangok. A Politico cikke szerint egyre több konzervatív kezdte el újra felvetni annak lehetőségét, hogy az elnökjelölő gyűlésen még mindig meg lehetne akadályozni, hogy a milliárdos üzletembert válasszák a Republikánus Párt elnökjelöltjének – amire a pártnak meg is lenne a hatalma.

“Amikor a sajtóban arról vitatkoznak, hogy a jelöltünk rasszista-e, akkor veszítünk” – mondta a lapnak egy coloradói republikánus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik