Nagyvilág

Kínai hadihajó olyan helyre tévedt, ahova nem biztos, hogy kellett volna

Egy kínai hadihajó csütörtök hajnalban a Kelet-kínai-tengeren lévő vitatott hovatartozású szigetek közelében behajózott a kínai-japán határövezetbe, és több mint két órán át ott tartózkodott, de nem hatolt be a szigetország felségvizeire, írja az MTI.

Tiltakozásul Szaiki Akitaka japán külügyminiszter-helyettes hajnali 2 órakor bekérette a kínai nagykövetet, és elmondta, hogy Tokió eltökélt területének védelmében. Kínai járőrhajók korábban is többször beléptek a környező vizekre, de a határövezetben most először fedeztek fel kínai hadihajót.

A japán védelmi minisztérium szerint a határzónában három orosz hadihajót is beazonosítottak. Feltételezik, hogy ez nem véletlen, de a két esetet – mint a kormány szóvivője utalt rá – külön-külön kezelik. Moszkvától diplomáciai csatornán keresztül kérnek majd magyarázatot.

A kínai Honvédelmi Minisztérium közleményében kifejezte, hogy Japánnak nincs oka kifogásolni a kínai fregatt “törvényes” jelenléte miatt. Hozzátette, hogy a Tiaojü/Szenkaku-szigetek Kína területéhez tartoznak, a kínai haditengerészetnek pedig minden joga megvan arra, hogy kínai vizeken végezzen manővereket.

Ezt a szigetcsoport Peking és Tokió egyaránt a sajátjának tekinti, de a második világháborút követő, 1951-es San Franciscó-i Békeszerződés értelmében, amit Kína nem írt alá, az Egyesült Államok átruházta az igazgatás jogát Tokióra. Peking az 1943-as Kairói Nyilatkozatra hivatkozva követeli vissza a szigetek feletti fennhatóságot.

Épp a lakatlan szigetek 2012-es – japán kormány általi –  államosítása volt a meghatározó oka annak, hogy mára a kínai-japán kapcsolatok történelmi mélypontra zuhantak. Tokió és Peking a legfrissebb fejleményeket egyaránt úgy értékelte, hogy a feszültség fokozódásáról árulkodnak.

Szuga Josihide kormányzati szóvivő bejelentette, hogy a miniszterelnöki hivatal válságkezelő központjában külön kapcsolattartó egységet hoznak létre. Abe Sindzó kormányfő “éberségre” adott utasítást a felelős japán szerveknek, valamint arra, hogy tartsanak szoros kapcsolatot a minisztériumokkal, a kormányzati ügynökségekkel és az Egyesült Államokkal.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik