Nagyvilág

Történelmi győzelmét ünnepli Hillary Clinton

Az utolsó előválasztások után már teljesen biztossá vált: az egykori külügyminiszter lett az első nő, akinek sikerült elnyernie a két nagy párt egyik elnökjelölti címét.

Négy hónapig tartó küzdelem után Hillary Clintonnak az utolsó előválasztásokon sikerült bebiztosítania, hogy ő legyen a Demokrata Párt elnökjelöltje. A kedden választó hat államból  az egykori külügyminiszter magabiztosan győzött New Jersey-ben és Új-Mexikóban, és 80 százalkos feldolgozottság mellett győzelemre áll Dél-Dakotában. Közben ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor csak Észak-Dakotában nyert. A legfontosabbnak tekintett Kaliforniában még nincsenek eredmények, csakúgy, mint Montanában.

Ezzel már teljesen biztossá vált, hogy Barack Obama egykori külügyminisztere lett az első nő, akit elnökjelöltnek választott a két nagy párt egyike. Az AP amerikai hírügynökség ugyan már hétfőn Clintont nevezte meg a feltételezett demokrata elnökjelöltnek, miután számításai szerint elérte a győzelemhez szükséges delegáltat (lásd keretes), de mostani győzelmei után ez már teljesen biztossá vált.

Így döntik el, kik lesznek az elnökjelöltek

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt tagjai hivatalosan a nyári országos elnökjelölő gyűléseiken (konvenció) döntik el, hogy ki lesz az adott párt elnökjelöltje. A döntést az egyes államokból érkezett küldöttek (delegáltak) hozzák meg. A február óta tartó előválasztásokon az emberek valójában arról döntenek, hogy a delegáltak majd kire adják le a szavazatukat az elnökjelölő gyűlésen.

Az elnökjelölti cím megszerzéséhez a delegáltak több mint 50%-ának szavazatára van szükség: a republikánusoknál ez 1237 voksot jelent, a demokratáknál pedig 2383-at. A helyzet akkor kezd el bonyolódni, ha az első szavazáskor egy politikus sem éri el ezt a bűvös számot.

Míg a delegáltaknak az első körben (pár kivételtől eltekintve) kötelezően arra a jelöltre kell leadni voksukat, akit államuk szavazói választottak, a második, majd harmadik körben ez a kötöttség megszűnik, és már a saját döntésükön múlik, kit választanak. A szavazások addig tartanak, amíg egy jelölt sem szerzi meg a delegáltak több mint felének támogatását.

Mielőtt Clinton a választási főhadiszállásának otthont adó Brooklynban megtartotta volna győzelmi beszédét, már a Twitter-oldalán elkezdte ünnepelni történelmi győzelmét. Miután biztossá vált, hogy megnyerte a New Jersey-ben tartott előválasztást, egy saját aláírásával ellátott bejegyzést tett közzé: “Minden nagyot álmodó kislánynak: igen, bármi lehetsz, ami akarsz – még elnök is. Ez az este neked szól”

Majd egy újabb bejegyzéssel tette egyértelművé kampánya, milyen fontos naphoz érkezett az Egyesült Államok, “büszkén kijelentve”, Amerikában bármit el lehet érni.

És már a sajtó is ünnepel. A New York Post címlapja: egy 96 éve elkezdett küzdelem jutott el a győzelemhez.

Majd Clinton jelezte, készen áll az elnökválasztási küzdelemre a Republikánus Párt elnökjelölte, Donald Trump ellen.

Clinton-kampánya rendesen felkészült a politikus ünneplésére. A YouTube-on már közzé is tettek egy kampányvideót, amiben győzelmének történelmi jelentőségét emelték ki.

Győzelmi beszédét is természetesen azzal kezdte a hatalmas amerikai zászlók előtt megjelenő Clinton, hogy történelmi pillanathoz érkezett az Egyesült Államok azzal, hogy több generáció harca és küzdelme után végre egy nőt választott elnökjelöltnek a két nagy párt egyike. Majd Bernie Sanderst és támogatóit szólította meg. Clinton gratulált az önmagát szociáldemokrataként jellemző vermonti szenátornak a “rendkívüli kampányához”, kijelentve, hogy a párt progresszív szárnyát képviselő politikus és közte az előválasztások alatt zajló viták “nagy jók voltak a Demokrata Pártnak és Amerikának”.

Clinton emlékeztette Sanderst és a szenátorra szavazó demokratákat, hogy nagyon jól tudja, milyen rossz érzés teljes szívvel kiállni egy ügyért, vagy jelöltért, és utána veszíteni. Majd egységre szólított fel “az előttünk álló küzdelemre”, mert “együtt erősebbek vagyunk, és nagy a tét”. És nekiment Donald Trumpnak, akit “alkalmatlannak” nevezett az elnöki címre, aki nem előre, hanem a múltba vinné vissza az Egyesült Államokat.

Egy kérdés maradt: Mihez kezd Sanders?

A vermonti szenátornak elvileg még lenne esélye megszerezni a demokrata elnökjelölti címet, annak ellenére, hogy kevesebb ember szavazott rá, és kevesebb delegáltat szerzett, mint Clinton. Ehhez az kéne, hogy az úgynevezett “szuperdelegáltak”, párttisztviselők, akik arra szavazhatnak az elnökjelölő gyűlésen, akire akarnak, őt válasszák Clintonnal szemben. Sanders hetek óta lebegtette az ötletet, hogy egészen a júliusi elnökjelölő gyűlésig nem adja fel a versenyt, és keményen kampányolt Kaliforniában, abban bízva, egy jó eredményt elérve  még lehet esélye arra, meggyőzze a szuperdelegáltakat, neki adják az elnökjelöltséget, mert neki nagyobb esélye van Donald Trumppal szemben.

Sanders Kaliforniában kijelentette, folytatja a harcot, nem száll ki a versengésből és ott lesz Philadelphiában, a demokrata konvención:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik