Nagyvilág

Az ISIS vállalta magára egy bangladesi hindu pap megölését

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a Bangladesben egy hindu pap ellen nemrég elkövetett gyilkosságot – derült ki a dzsihadisták tevékenységét figyelő egyik csoport szerdai közleményéből. A helyi hatóságok eközben folytatják az utóbbi időben történt, hasonlóképp vallási indíttatású emberölésekkel gyanúsított helyi iszlamista csoport, a Dzsamajetul Mudzsahidin tagjainak üldözését.

Az Intelligence Group internetes oldal tájékoztatása szerint az elsősorban Szíriában és Irakban tevékenykedő Iszlám Állam tagjai ölték meg kedden, nyugat-bangladesi otthona közelében a 70 éves Ananda Gopál Gangulit, és a szervezet újabb támadásokat helyezett kilátásba. Az Iszlám Állam állítólag meg akarja tisztítani a 160 millió lakosú dél-ázsiai muszlim államot a “politeizmus és a hitszegők szennyétől”.

Sejk Haszina Vazed miniszterelnök kormánya iszlamista szélsőségeseknek tulajdonítja az ehhez hasonló gyilkosságokat, de azt tagadja, hogy az országban jelen lenne az Iszlám Állam vagy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet dél-ázsiai ága.

A bangladesi rendőrség szerdán két napon belül már a negyedik iszlamistával végzett a gyilkosságsorozat feltételezett elkövetői utáni hajtóvadászat keretében. A hatóságok az észak-bangladesi Bogra körzetében ezúttal egy 25 éves férfival végeztek, akit azzal gyanúsítottak, hogy köze volt egy helyi síita mecset ellen tavaly elkövetett pokolgépes támadáshoz és más gyilkosságokhoz. Ő és a kedden megölt három másik iszlamista is a Dzsamajetul Mudzsahidin Banglades (JMB) nevű csoport tagja.

A betiltott szervezetet vádolja a bangladesi kormány azokkal a gyilkosságokkal, amelyeket az utóbbi években követtek el tudósok, tanárok, “hitetlennek” tartott bloggerek, vallási kisebbségek tagjai és külföldi segélymunkások ellen. A támadássorozatnak az elmúlt három évben több mint 40 halálos áldozata volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik