Nagyvilág

Menekültnek adta ki magát egy szír-magyar házaspár

Több tízezer eurós támogatást vett fel egy szíriai férfi és magyar felesége Ausztriában jogosulatlan menedékkérelem  miatt - közölte a stájerországi rendőrség kedden.

A 61 éves szíriai állampolgárságú férfi mintegy húsz éve rendelkezik érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel. Magyarországon találkozott egy 33 éves magyar nővel, aki a megismerkedésüket követően megváltoztatta személyazonosságát, szíriainak adta ki magát és még arabul is elkezdett tanulni.

Magyarországon összeházasodtak, azonban a nehéz gazdasági körülményekre és a kevés állami támogatásra hivatkozva három gyerekükkel együtt Ausztriába költöztek pár évvel ezelőtt. A család a stájerországi Bruck-Mürzzuschlag járásban élt.
Az osztrák hatóságoknál hamis személyi okmányokkal menedékkérelemért folyamodtak és jogosulatlanul vették fel a szociális juttatásokat, így kaptak betegbiztosítást, zsebpénzt és ellátási támogatást.

A rendőrségnek feltűnt a visszaélés, és nyomozást rendeltek el. A párt a grazi ügyészségen állították elő, a menekültügyi hivatal kezdeményezte a menedékstátusuk visszavonását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik