Nagyvilág

Levélbombát küldtek egy parmai uniós hatóságnak

Tűzszerészek hatástalanítottak egy borítékba rejtett robbanószerkezetet kedden, amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (Efsa) az olaszországi Parma városában működő székhelyére érkezett, az olasz hatóságok szerint a háttérben anarchista vagy ökoterrorista csoportok állnak.  

A gyanús borítékra a 2002 óta Parmában működő Efsa postahivatalában lettek figyelmesek, mivel egy olyan dolgozó nevére címezték, aki már régóta nem az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnál dolgozik. Az olasz hatóságok közlése szerint a borítékban robbanószer volt és “jelentős kárt” okozhatott volna. Az Efsa székházát kiürítették. A borítékot tűzszerészek hatástalanították az Efsa épülete előtti téren.

A hatóságok feltételezése szerint a levélbomba mögött anarchista-forradalmi csoportok vagy ökoterroristák állhatnak.

Az Efsa az utóbbi időszakban több fenyegetést is kapott a génkezelt élelmiszerek miatt.

Az olasz hatóságok azt sem zárják ki, hogy a levélbomba az Európai Bizottságnak szóló figyelmeztetés volt, amely június végén dönt a glifozát nevű gyomirtó sorsáról. Az Európai Bizottság korábban a vegyszer 2031-ig tartó újraengedélyezését javasolta. Ezt többek között Olaszország és Franciaország ellenzi, az olcsó gyomirtót ugyanis rákkeltőnek tartják.

A kétezres évek végétől Olaszországban egymást követik a levélbomba-merényletek: az utóbbi években külföldi diplomáciai képviseletekre, az olasz adóhivatalba, minisztériumokba és újságok szerkesztőségeibe is érkezett levélbomba. Az akciók egy részét olasz anarchista csoportok vállalták magukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik