Nagyvilág

Elaltatták az utolsó mentőkutyát, aki 2001. szeptember 11-én dolgozott

Könnyező tűzoltók fogadták az amerikai zászlóba csavart golden retrievert.

Hősnek kijáró tiszteletadás mellett búcsúztatták Texasban azt a golden retrievert, amely mentőkutyaként részt vett a túlélők keresésében 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center romjai között.

A 16 éves kutyát a Fairfield Állatkórházba vitte gazdája, Denise Corlis elaltatni. Az intézmény előtt felsorakoztak a tűzoltók és a mentőalakulatok tagjai, akik közül többen könnyezve fogadták, ahogy kihozták az amerikai zászlóba csavart, élettelen mentőkutyát.

A Bretagne névre hallgató kutya és gazdája épp csak túl voltak a kiképzésen, amikor New Yorkba vezényelték őket a terrortámadás idején. Két héten át napi 12 órán át kutattak a romok között, de nem találtak túlélőket. Ennek ellenére volt haszna annak, hogy ott dolgoztak, Bretagne egyfajta terápiás kutya lett – a mentők, tűzoltók megálltak, hogy megsimogassák, miközben gazdájának elmesélték személyes történeteiket.

Ezután számos más katasztrófahelyzetben is dolgoztak, egyebek mellett a Katrina és Rita hurrikánok utáni mentésben vettek részt. Gazdája azt mondta: Bretagne sokszor került látszólag veszélyes szituációkba, de mindig pontosan tudta, mit kell tennie.

A mentőkutya 2009-től egy helyi tűzoltóságon teljesített szolgálatot, majd „nyugdíjazták”, de még ezek után is kapott feladatot – volt, hogy általános iskolásoknak segített az olvasástanulásban. Azok a gyerekek, akik tartottak attól, hogy osztálytársaik előtt kelljen hangosan felolvasniuk, Bretagne-nak olvashattak, így sokkal könnyebb volt túltenniük magukat a gátlásokon. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik