Nagyvilág

Elaltatták az utolsó mentőkutyát, aki 2001. szeptember 11-én dolgozott

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 06. 07. 08:48

Könnyező tűzoltók fogadták az amerikai zászlóba csavart golden retrievert.

Hősnek kijáró tiszteletadás mellett búcsúztatták Texasban azt a golden retrievert, amely mentőkutyaként részt vett a túlélők keresésében 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center romjai között.

A 16 éves kutyát a Fairfield Állatkórházba vitte gazdája, Denise Corlis elaltatni. Az intézmény előtt felsorakoztak a tűzoltók és a mentőalakulatok tagjai, akik közül többen könnyezve fogadták, ahogy kihozták az amerikai zászlóba csavart, élettelen mentőkutyát.

A Bretagne névre hallgató kutya és gazdája épp csak túl voltak a kiképzésen, amikor New Yorkba vezényelték őket a terrortámadás idején. Két héten át napi 12 órán át kutattak a romok között, de nem találtak túlélőket. Ennek ellenére volt haszna annak, hogy ott dolgoztak, Bretagne egyfajta terápiás kutya lett – a mentők, tűzoltók megálltak, hogy megsimogassák, miközben gazdájának elmesélték személyes történeteiket.

Ezután számos más katasztrófahelyzetben is dolgoztak, egyebek mellett a Katrina és Rita hurrikánok utáni mentésben vettek részt. Gazdája azt mondta: Bretagne sokszor került látszólag veszélyes szituációkba, de mindig pontosan tudta, mit kell tennie.

A mentőkutya 2009-től egy helyi tűzoltóságon teljesített szolgálatot, majd „nyugdíjazták”, de még ezek után is kapott feladatot – volt, hogy általános iskolásoknak segített az olvasástanulásban. Azok a gyerekek, akik tartottak attól, hogy osztálytársaik előtt kelljen hangosan felolvasniuk, Bretagne-nak olvashattak, így sokkal könnyebb volt túltenniük magukat a gátlásokon. (CNN)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.