Nagyvilág

Meghalt egy amerikai fotóriporter Afganisztánban

Életét vesztette vasárnap Afganisztán déli részén az amerikai közszolgálati rádió (NPR) egy veterán fotós újságírója és afgán tolmácsa, amikor egy tálib rajtaütésben találat érte azt az afgán katonai konvojt, amellyel utaztak, közölték a rádió és a NATO támogatta afgán hadsereg tisztségviselői.

David Gilkey és afgán tolmácsa, Zabihullah Tamanna a hadsereg egy Humvee típusú terepjárójában ült a Hilmend tartományi Laskargáh és Mardzsa között haladó konvojban, amikor egy 82 milliméteres rakéta csapódott a járműbe. A támadásban meghalt a katonai jármű sofőrje is.

Gilkey és Tamanna az amerikai közszolgálati rádió két másik emberével együtt volt az afganisztáni tudósítói kiküldetésben, ők azonban az NPR közlése szerint sértetlenül élték túl a tálib rajtaütést.

Az NPR számos díjat elnyert veterán fotósa a New Yorkot és Washingtont ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta az iraki és afganisztáni háborúról is tudósította az amerikai nyilvánosságot.

A Mardzsát Laskargáhval összekötő utat, ahol a támadás történt, a térségben zajló heves harcok után nemrég nyitották meg a forgalom előtt az afgán biztonsági erők. A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű független amerikai szervezet szerint Afganisztánban 1992 óta legalább 27 újságíró vesztette életét. Idén januárban az egyik legnagyobb afgán tévé hét dolgozója halt meg egy kabuli öngyilkos merényletben.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik