Nagyvilág

Establishment ellenes ügyvédnő vezetheti Rómát (Frissítés: ő nyert)

Virginia Raggi ügyvéd, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje vezet a római polgármesteri posztért vívott versenyben, de az érintett négy olasz nagyváros vezetésének sorsa egyaránt a második fordulóban dőlhet majd el, derült ki az exit poll-felmérés eredményéből a részleges olasz önkormányzati választások vasárnap éjjel 11 órakor véget ért első fordulóját követően.

Több mint 13 millió szavazásra jogosult olaszt vártak vasárnap az urnákhoz (az összes választásra jogosult több mint negyedét), köztük a négy legnagyobb – egymillió lakos feletti – városban, Rómában, Milánóban, Torinóban és Nápolyban.

A helyhatósági megmérettetés belpolitikai tesztnek számít a 2014 februárjában választások nélkül hatalomra került, Matteo Renzi vezette balközép kormány számára.

Az első forduló végleges eredményei hétfőn várhatók. Ahol egyik jelölt sem szerzi meg az 50 százalék plusz egy szavazatot, ott június 19-én második fordulót tartanak az első két helyen végző jelölt között.

Az olasz fővárosban a Piepoli Intézet által elvégzett exit poll-felmérés szerint az M5S jelöltje, a már előzetesen is esélyesnek tartott Virginia Raggi várhatóan 34-38 százaléknyi voksot gyűjthet be, magasan megelőzve ezzel a kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt (PD) mintegy 24 százalékos eredményre esélyes jelöltjét, Roberto Giachettit.

Frissítés: ő nyert

(The Telegraph)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik