Nagyvilág

Iszlamisták támadtak meg két kazahsztáni fegyverboltot, hárman meghaltak

Szélsőségesek támadtak egy katonai létesítményre és két fegyverboltra a kazahsztáni Aktobe városában vasárnap, a támadásban hárman életüket vesztették. A szélsőségesek az egyik fegyverbolt eladóját, egy katonatisztet és a nemzeti gárda egyik tagját gyilkolták meg, további kilenc katona megsebesült.

A támadásra válaszul a kazah rendőrség terrorelhárító műveletet indított, három szélsőséges megöltek, egyet pedig őrizetbe vett. A rendőrség több szélsőségest bekerített, de volt, akinek sikerült megszöknie.

A városban ideiglenesen lezárták a bevásárlóközpontokat és a nagy tömegeket vonzó helyszíneket, illetve leállították a tömegközlekedést. Szadubajev elmondta, hogy a biztonsági erők feltételezése szerint a támadók “egy radikális, a hagyományostól eltérő vallási mozgalom követői voltak”. A kazah hatóságok általában az iszlamista szélsőségeseket írják körül ezzel a kifejezéssel.

Aktobében követték el az első öngyilkos merényletet Kazahsztán területén 2011-ben. Bár a kazah hatóságok gyakran számolnak be arról, hogy iszlamista szélsőségeseket kerítettek kézre, ők általában olyan emberek, akik iraki vagy szíriai utazást terveztek, vagy valósítottak meg. Kazahsztánon belül viszonylag ritkák az erőszakos összecsapások.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik