Nagyvilág

Hatalmi játszma állhat az oroszországi korrupcióellenes tisztogatási hullám mögött

Feltűnően sok, érinthetetlennek vélt személyt tartóztattak le és vontak eljárás alá. „A befolyáspiac újrafelosztását” sejtik a történtek mögött.

Korábban érinthetetlennek vélt tisztségviselőket, volt állami vezetőket, üzletembereket tartóztatott le az orosz belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat korrupció és sikkasztás vádjával. A Novaja Gazeta című független napilap szerint e mögött a biztonsági szervek korrupcióellenes részlegeinek vezető posztjaiért zajló küzdelem állhat.

Az elmúlt hetekben őrizetbe vették egyebek mellett a kulturális minisztérium helyettes vezetőjét azzal kapcsolatban, hogy restaurációs munkálatok során több százmillió rubelnek nyoma veszett. Az ügynek köze van Dmitrij Mihalcsenko szentpétervári milliárdoshoz, aki szoros kapcsolatban van az orosz kormányzat védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat igazgatói posztjáról nemrég felmentett Jevgenyij Murov tábornokkal.

A szövetségi halászati ügynökség vezetőjének tanácsadóját, Jurij Hohlovot azzal gyanúsították meg, hogy ötmillió dollárért eladta a kamcsatkai állami műszaki egyetem rektori tisztségét. Igor Puskarjov vlagyivosztoki polgármestert és a helyi útépítő vállalat igazgatóját is letartóztatták.

Elfogták a szövetségi cégbejegyzési, telekkönyvi és földmérő ügynökség egyik moszkvai területi vezetőjét is, aki éppen 350 ezer dollárt vett át egy ingatlan tulajdoni bejegyzéséért. Több százmillió rubeles sikkasztás gyanújával letartóztattak két volt hadiipari vezetőt, Murad Szafint és Ruszlan Szulejmanovot is.

A Novaja Gazeta szerint a feltűnő korrupcióellenes aktivitást elvben a választási kampány kezdetével is lehetne indokolni, de Oroszország most alsóházi képviselőket választ, akiknek ezekhez az ügyekhez a személyes érintettségen túl nem sok közük lehet.

A cikk szerint inkább az FSZB fontos szervei, a gazdasági elhárítási és korrupcióellenes részlegek élén várható személyi változások állhatnak a háttérben, valamint az, hogy a fegyveres testületek vezetőinek „háborújából” két jelentős szereplő már kiesett, Murov tábornok mellett Viktor Ivanovnak, a szövetségi kábítószer-ellenes szolgálat vezetőjének is távoznia kellett.

Ezek a személyi változások a lap szerint „a befolyáspiac újrafelosztásához” vezettek. A lap arról is értesült, hogy egy belső ellenőrzéssel párhuzamosan Viktor Voronyin tábornok is benyújtotta lemondását, aki az FSZB gazdasági biztonsági csoportjánál a kémelhárításért felelős igazgatóságot vezette. Belső szóbeszédek alapján nem kizárt, hogy hamarosan a csoport egész vezetését lecserélhetik.

Ennek az igazgatóságnak a vezetője felügyeli az egész orosz bankrendszert, és lép fel a fekete pénzek áramlásának, valamint a tőke offshore cégekbe való átmentésének ügyében. Voronyin pozíciójára sokan pályáznak az orosz biztonsági szervekből, ez állhat a korrupcióellenes aktivitás mögött. A lap azt is lehetségesnek tartja, hogy az átmeneti hatalmi vákuum lehetővé tette az olyan nyomozások lezárását, amelyekre korábban nem adtak engedélyt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik