Nagyvilág

Újabb túszokkal végeztek az afgán tálibok

Az afganisztáni tálib felkelők két újabb embert gyilkoltak meg azok közül, akiket Kunduzban ejtettek túszul - mondta körzeti rendőrfőnök csütörtökön.

A két férfi holttestére szerda délután bukkantak rá Kunduz tálibok által ellenőrzött Csardara negyedének egyik utcáján – tette hozzá Hidzsratullah Akbari.

A rendőrfőnök szerint a foglyokat agyonlőtték, míg a Tolo afganisztáni tévéadó azt állította, hogy lefejezték őket. Velük tizenkettőre nőtt a keddi túszejtés áldozatainak száma.

A tálibok kedden több távolsági kisbuszt támadtak meg Kunduzban, és több mint 180 utast ejtettek túszul. Közülük tízet még a helyszínen agyonlőttek, de számos embert szinte azonnal elengedtek. A rendőrség szerint még nyolcan vannak a tálibok fogságában. A felkelők őket azért tartják fogva, mert az afgán hadseregben szolgálnak.

A rendőrség elmondta: csütörtök reggel mentőakciót indított a túszok kiszabadítására. Afganisztán fővárosában, Kabulban több százan tüntettek a tálibok rémtettei ellen.

A szélsőségesek az ellenőrzésük alatt álló területeken rendszeres támadásaikkal hónapok óta rettegésben tartják az utasokat. A tálibok megállítják a járműveket, ellenőrzik az utasok és a sofőrök személyazonosságát, majd megölik, vagy elhurcolják azokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak, illetve a biztonsági erőknek, nemzetközi szervezeteknek vagy az afgán kormánynak dolgoznak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik